OTP: Miért ennyire jó ez a magyar papír? És meddig maradhat így?

Amerika után a szomszédunkban nyitott először külföldi videójáték-fejlesztőt az Amazon
2024-05-22
Kémkedéssel vádolt 37 éves tengerészgyalogos holttestét találták meg Angliában
2024-05-22
Show all

OTP: Miért ennyire jó ez a magyar papír? És meddig maradhat így?

Egy ügyfél megy be az OTP Bank belvárosi fiókjába, a fõváros VIII. kerületében, a Kálvin téren lévõ Kálvin Square irodaházban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Az OTP csak a szokásosat hozta szép eredményt, hasító árfolyamot. De mi az a paraméterrendszer, amely miatt valójában évek, évtizedek óta ez a number one hazai részvény? És meddig folytatódhat a „házibuli”?

Megszokhattuk már, hogy az OTP a jelenlegi környezetben szép eredményeket ér el, és ezt a részvényárfolyam is tükrözi. A most éppen18 ezer forintos részvényárfolyam az év eleje óta 14 százalékos, egy év alatt 65 százalékos áremelkedést ért el.

Mitől jó egy részvény?

Ebben az írásban nem feltétlenül fogunk végigmenni mindenféle eredménydoron, százalékos változáson, az eredményekről szóló részletes cikkek megtalálhatók a szakportálokon, inkább nézzük meg előbb kissé általánosan, hogy melyek azok a feltételek, amelyek alapján jó egy részvény:

  • Jó pénzügyi eredmények,
  • transzparens, hiteles cégvezetés,
  • rendszeres osztalékfizetés,
  • pozitív jövőkép, növekedési lehetőség,
  • nem rossz, de nem is túl jó politikai kapcsolatok.

Ha ezt az öt pontot végigvesszük, talán már meg is értettük a bank sikereit. Magas nyereségesség, Magyarország egyik legsikeresebb, legismertebb üzletemberével az élen, stabil tulajdonosi javadalmazás, állandó külföldi nyomulás, illetve sok-sok politikai kapcsolat, de talán nem túlzott kiszolgáltatottság.

A mostani felhajtóerők

Egy ilyen mix nagyon jó kiindulást jelenthet, de mi okozhatja az aktuális befektetői optimizmust? Több ok is kiemelhető.

  • Részben az aktuális eredmények,
  • részben a jövő vásárlásai, mert az OTP idei éves közgyűlésének egyik legizgalmasabb kérdése a további terjeszkedés volt,
  • részben pedig az orosz helyzet racionális kezelése.

Kezdjük az eredményekkel! A tavalyi remek év után legújabban az érdekelte a részvényeseket, hogy az első negyedév alapján hogy indult 2024. Egy bank, különösen egy piacvezető lakossági bank egyvalamit biztosan nem tud figyelmen kívül hagyni, azt, hogy mi van általánosan a magyar gazdaságban.

Nos, a 2024. március 31-ével zárult három hónapban a bank kiemelhette jelentésében, hogy egy recessziós környezet (2023-ban a magyar gazdaság 0,9 százalékkal zsugorodott) után végre fellendülés jöhet. 2024-ben a GDP a hivatalos előrejelzés szerint 2,5 százalékkal nőhet, ezen belül a 108 milliárd forintos keretösszegű otthonfelújítási program, illetve a CSOK Plusz hozhat némi pezsgést, de a lakossági kamatstop még legalább június 30-ig érvényben marad. Az első három havi konszolidált OTP-eredmény (240 milliárd forintos adózás utáni eredmény) meghaladta a bázist, de abban lehet bízni, hogy a javuló makrokörnyezet és az erősebb likviditási- és tőkepozíció még nagyobb pozitív változást hoz.

Már nem csak magyar sztori

Azt mindig fontos hangsúlyozni, hogy az OTP már nem magyar, hanem sokkal inkább regionális bank. Márpedig az OTP piacai közül hasonlóképpen pozitív gazdasági fordulat várható Albánia, Horvátország, Szerbia, illetve Szlovénia esetében. A profitnak tényleg már csak a negyede-ötöde származik Magyarországról, és a zöme külföldről. Minden persze nem lehet habos torta, az orosz piacon sok a nehézség, a morális kockázat, az üzbég bankot most kell megreformálni nyereségessé építeni, míg a románt elhagyja a bank.

Ami azonban a nemzetközi piacokat illeti, ott tényleg sok a jó hír. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az OTP április 26-i éves rendes közgyűlésén elmondta, hogy története legnagyobb felvásárlását hajthatja végre az OTP, és mivel később az InfoRádióban részleteket is elárul, aligha rossz a Portfolio azon tippje, hogy a baltikumi Luminor Bankról lehet szó.

Többek között ugyanis az is elhangzott a különböző fórumokon, hogy ez lesz az OTP eddigi legnagyobb dealje, a kiszemelt bank három országban is jelen van, új országok lesznek ezek az OTP életében és az Európai Unióban lévő pénzintézetről van szó. A Luminorra ez mind igaz.

Az orosz kockázat

Szintén fontos volt, hogy Oroszországból jelentős pénzt hozott ki a bank, 80 milliárd forintnyi finanszírozást hozott haza. És bár elég sok kritikát kap mindenki, aki Oroszországban pénzt keres. Csányinak erre is volt épkézláb magyarázata. Ha az OTP eladná az orosz bankját, akkor a jelenlegi orosz adószabályok alapján az érté kétharmadát le kellene adóznia Oroszországnak, márpedig az OTP nem szeretné a háborút finanszírozni.

Az OTP összességében a 2023-as, 990 milliárd forintos eredményéből 150 milliárd forintot fizet ki osztalékként. és csak azért nem többet, mert jöhet az említett nagybevásárlás, vagyis az is elmondhat, hogy lát még üzletfejlesztési lehetőségeket a bank, nem fogyott el az étvágya.

Igaz, az is rögzíthető, hogy venni mindenki tud, feljavítani már nem feltétlenül. Vagyis az üzbég leánybankról elmondható, hogy meg kell tisztítani a múlt nehézségeitől, az örökölt nem-fizetési problémáktól, de a bank és az ország annyira dinamikus, hogy később akár már nem is csak egy színes érdekesség, de egy erős profitcenter is lehet a helyi bank.

A cél egyelőre a helyi harmadik legnagyobb pozíció elérése, a lakossági üzletágban azonban már ma is piacvezető az Ipoteka Bank, vagyis a helyi OTP..

És mivel az OTP minden piacán szeret dobogós játékos lenni, aligha lenne meglepetés, ha a bank Ukrajnában, vagy Üzbegisztánban még vásárolna, hogy így növelje a piaci jelenlétét.

Elemzői kilátások

Ez részben a múlt, részben a jelen, de a vásárlások és a konszolidáció miatt a jövő is. Ma már eljutottunk arra a szintre, hogy a bank életében nem is annyira a magyar folyamatok számítanak, de azért persze az OTP biztosan lobbizik már azért, hogy ne fizessen annyi különadót.

Ha ezt eléri, akkor megint lesz miért emelkednie a bank részvényeinek. Mindenesetre az OTP már ma is az a papír a magyar részvények között, amelyet a leginkább követnek a nemzetközi befektetési házak, európaiak és még amerikaiak is. A legfrissebb prognózisok már rendre 20 ezer forint feletti célárfolyamokról érkeznek, vagyis a piac továbbra is felfelé várja a papírokat.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.