Otthon ápolják majd a meglőtt szlovák kormányfőt

Lövöldözés Londonban – 9 éves kislány is életveszélyben
2024-05-30
A bőrrák korai stádiumban jól kezelhető
2024-05-30
Show all

Otthon ápolják majd a meglőtt szlovák kormányfőt

Újabb vizsgálatokon esett át Robert Fico, s ezek elvégzését követően az orvosi konzílium megerősítette az ellene még május közepén elkövetett fegyveres merényletben súlyos sérüléseket szerzett szlovák kormányfő egészségi állapotának javuló trendjét – közölte a besztercebányai Roosevelt kórház a közösségi médiában.

Az egészségügyi intézmény, ahol a szlovák kormányfőt az ellene elkövetett merénylet óta kezelik, bejegyzésében azt is közölte: már megkezdték Robert Fico rehabilitációs folyamatát. Közben a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a kórház igazgatónőjére, Miriam Lapuníkovára hivatkozva jelentette:

a szlovák kormányfőt otthon ápolják majd, amint elhagyhatja a besztercebányai kórházat. A kórház igazgatónője elmondta: Robert Fico állapota stabil, és továbbra is a várakozásoknak megfelelően alakul.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Sutaj Estok szlovák belügyminiszter megerősítette: a hatóságok továbbra is vizsgálják annak lehetőségét, hogy az elkövetőnek voltak e bűntársai, ennek esélyét ugyanis a belügyminiszter korábban “valószínűbb forgatókönyvnek” nevezte.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.