Páratlan római kori leletre bukkantak a limes hollandiai térségében

A BTK Bartók Archívumába kerültek Bartók Béla Székely Zoltánhoz írt levelei
2021-09-12
Szuper-katonákat fejlesztenek a nagyhatalmak
2021-09-13
Show all

Páratlan római kori leletre bukkantak a limes hollandiai térségében

Nagyon ritka római kori leletre, egy ostromgép teljes csavarfejű lövedékére bukkantak régészek a római birodalom határvonala, a limes térségében a hollandiai Utrechtnél.

A leletet ugyan még 2019-ben tárták fel, de két évi állagmegőrzés és restaurálás után a héten mutatták be a nyilvánosságnak – adta hírül a dutchnes.nl hírportál.

Az ilyen lövedékeket kétkarú hajítógépből, ballistából lőtték ki a római katonák, hatótávolságuk akár 150-450 méter volt. Az Utrecht térségében talált rakéta 52,6 centiméter hosszú és ez az egyetlen teljes csavarfejű lövedék, amelyet a római katonák európai hódításainak nyomvonalán találtak.

Ez volt a rómaiak leghatékonyabb fegyvere, a csavarfejek nagyon könnyen áttörték a páncélt is.

A nedves agyagföld és az oxigén hiánya miatt nagyon jó állapotban maradt fenn a lövedék

mondta Erik Graafstal régész.

A szakemberek találtak még két-két kantárt és zablát is valamint egy nagyon jó állapotban fennmaradt nádfonatú halcsapdát. Ókori melltűkre, gyűrűkre és érmékre is bukkantak, csakúgy mint két korsóra, valamint amforamaradványokra.

Az egyik korsón az ISPANI felirat olvasható, amely azt jelzi, hogy a katonák egyike spanyol területről érkezhetett. Az amfora erjesztett halszószt tartalmazott egykoron, ami azt mutatja, hogy a katonák Pompejiből érkeztek a térségbeli római kori erődhöz.

A leletek új fényben mutatják be a római katonák ruházatát, vallásgyakorlásukat és a kétezer évvel ezelőtti kereskedelmi útvonalakat – vélik a régészek.

A leleteket szombattól bemutatják a helyi Castellum Hoge Woerd régészeti múzeumban.

 

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.