Sokat elmond, az USA kit küld a svájci Ukrajna békekonferenciára

Az izraeli kormányfő nem értett egyet Biden, a háború befejezését tartalmazo tervével
2024-06-03
Rideg tény, hogy radikálisan nőni fog a mesterséges intelligenciával előállított tartalom mindenhol
2024-06-04
Show all

Sokat elmond, az USA kit küld a svájci Ukrajna békekonferenciára

Kamala Harris alelnök és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó képviseli az Egyesült Államokat a június közepén Svájcban szervezett, ukrajnai békekonferencián – közölte a washingtoni Fehér Ház.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen ismertette az elnöki hivatal hétfői közleményét. Közölte, hogy a nemzetközi konferencián megerősítik majd az amerikai adminisztráció elkötelezettségét Ukrajna támogatása iránt, valamint a kiállást egy “igazságos és tartós béke” mellett, amely Ukrajna területi integritásán és az ENSZ-alapokmányának elvein alapszik.

Megismételte az amerikai álláspontot, miszerint “a háború holnap véget érhetne, ha (Vlagyimir) Putyin (orosz) elnök visszavonná csapatait Ukrajnából”.Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok miért nem legfelső szinten, Joe Biden elnök részvételével képviselteti magát, John Kirby úgy fogalmazott, hogy “Ukrajnának nincs elkötelezettebb támogatója a világon az Egyesült Államoknál”, és ez attól független, hogy ki utazik el a svájci békecsúcsra. Joe Biden a svájci békekonferencia idején egy választási kampányeseményen vesz részt Kaliforniában.

A fehér házi illetékes állítása szerint Volodimir Zelenszkij a saját béketerve, az úgynevezett békeformula mellett azért tudta a világ sok vezetőjét felsorakoztatni, mert az Egyesült Államok támogatóan áll hozzá. Megjegyezte, hogy “lehetetlen nem látni” az Egyesült Államok kezét minden vonatkozásában annak, amit az elmúlt több mint két évben Ukrajna képes volt cselekedni.

A nemzetbiztonsági szóvivő az ukrán elnök sürgetésére reagálva, miszerint szélesebb körű hozzájárulást vár az Egyesült Államoktól az amerikai fegyverek Oroszországon belül való felhasználásában, azt mondta, hogy “ki hibáztathatná Zelenkij elnököt azért, hogy több eszközt és több lehetőséget akar az eszközök felhasználására, amikor országa továbbra is támadás alatt áll”.

John Kirby közölte, nem akar megelőlegezni döntéseket, ugyanakkor világossá tette, hogy valószínűleg a jövőben sem változik majd az az amerikai megközelítés, amely a harctéri fejleményekhez igazította az Egyesült Államok Ukrajna irányába nyújtott támogatásait.

Az amerikai kormányzat a múlt héten arról döntött, hogy hozzájárul az amerikai fegyverek felhasználásához Oroszország területén belül, amennyiben közvetlenül Ukrajna határa mentén elhelyezkedő orosz katonai célpontokról van szó, amelyeket Ukrajna elleni támadásokra használnak. A hozzájárulás a kiszélesítését sürgette Volodimir Zelenszkij az elmúlt hétvégén.

“Ukrajnával lefolytatjuk majd ezt a párbeszédet” – fogalmazott az amerikai vezető tisztségviselő, hozzátéve, hogy nem fognak hátat fordítani Ukrajna szükségleteinek. Megjegyezte azt is, hogy jelenleg nincs változás az amerikai pozícióban, amely megtiltja az ukránoknak amerikai taktikai rakétarendszerek (ATACMS), nagy hatótávolságú eszközök bevetését Oroszország területén belül.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.