Szedjünk-e hormont a változókorban? – Orvost kérdeztünk

A klímaváltozás tovább fogja emelni az élelmiszerek árát
2024-07-09
Orbán Viktor Washingtonba érkezett
2024-07-09
Show all

Szedjünk-e hormont a változókorban? – Orvost kérdeztünk

Nem mindenkire hatnak egyformán Forrás: Horizon

Ha a női változókor tüneteinek legalább egyharmada súlyos és az életminőséget jelentősen befolyásolja, javasolt a hormonpótlás lehetősége – nyilatkozta a tudás.hu-nak Ács Nándor egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A klimax tüneteinek enyhítésére a hormonpótlás erős és gyakori kontroll mellett minimális mellékhatással és teljes biztonsággal alkalmazható.

A nők 45 és 55 éves kor között lépnek a menopauza időszakába, vagyis ebben az életkorban van az utolsó menstruáció időpontja. A hormonális változások, például az ösztrogén termelődésének csökkenése azonban már évekkel korábban elkezdődik, aminek következtében a nők 75-80 százaléka kellemetlen tünetegyüttest tapasztal, 20-30 százalékuk súlyos formában. Ilyenek a súlygyarapodás, a hőhullámok, az éjszakai izzadás, alvászavar, fejfájás és ízületi fájdalom. Vannak, akik ebben az időszakban ingerlékenyebbek, érzékenyebbek lehetnek, és nehezükre eshet a koncentráció.

A tünetek intenzitása és gyakorisága változó és bizonyos fokig életmódváltással is befolyásolható, ha azonban a tünetek súlyosak és az életminőséget jelentősen befolyásolják, felmerül a hormonpótlás lehetősége,amely teljes biztonsággal alkalmazható a klimax tüneteinek enyhítésére – nyilatkozta a tudas.hu-nak Ács Nándor egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A hormonok pótlása több készítmény formájában is lehetséges: legelterjedtebbek a tabletták, gélek, spray-k és a tapaszok.

A hormonpótlást minden esetben egy átfogó, részletes kivizsgálásnak kell megelőznie, amely során az orvos részletesen átbeszéli a beteggel a tüneteket és laboratóriumi vizsgálattal bizonyos hormonszintek vizsgálata is megtörténik általában. Ezt követően történik a szükséges készítmény kiválasztása.

Minimális mellékhatás, de erős kontroll mellett

A legelső készítményt jó pár évtizede vezették be az Amerikai Egyesült Államokban, ahol sokáig az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer volt. Az utóbbi 20-30 évben azonban nagy változás állt be a hormonpótlás gyakorlatában.Ács Nándor szerint mára megváltozott a szemlélet és a gyakorlat is, jelenleg a nemzetközi statisztikák szerint a klimaktériumban lévő nőknek mintegy 5 százaléka szed hormont, Magyarországon ez az arány még kevesebb. Ennek a szakember szerint az oka, hogy napvilágot láttak olyan kutatások, amelyek szerint a hormonpótlás fokozza az emlőrák és a trombózis kockázatát.  Ezek Ács professzor szerint mintavételi és kutatásmódszertani problémákból származtak, amelyek aztán tisztázódtak is, viszont az ezzel kapcsolatos negatív hírverés máig érezteti hatását.

Nagyon sok megbízható hormonpótló gyógyszer van ma forgalomban. A szakember hangsúlyozta, ha alapos kivizsgálás történt, és ennek megfelelően helyes a kiválasztott készítmény fajtája és adagolása is, rendszeres ellenőrzés mellett a kockázat minimálissá válik. Érdemes a kivizsgálás során a trombózis hajlamot is ellenőrizni és a kezelés során fel évente orvosi ellenőrző vizsgálaton megjelenni.

Örökké fiatal?

A hormonpótlás, amellett, hogy a klimax tüneteit is csökkenti, sokak számára az „örök fiatalság” mítoszával is kecsegtethet, ezért is volt annyira népszerű az ezredfordulón. A változókor beköszöntével a bőr elveszti a rugalmasságát, a haj, a köröm állapota is megváltozik, e mellett a libidó is hanyatlik. Hormonpótlással ezek a tünetek akár 10-15 évvel is kitolhatóak, de Ács Nándor szerint jelenleg Magyarországon nagyon szűk az a réteg, aki kifejezetten a fiatalság megőrzése miatt szeretne ilyen készítményeket szedni.

Óvakodjunk a sarlatánoktól!

Ezen a területen is sok, magát szakértőnek tituláló szolgáltató hirdeti magát. A szakember felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években elszaporodtak a magukat hormontanácsadónak nevező, mindenféle szereket ajánló, de orvosi diplomával nem rendelkező kereskedők az interneten.Ács Nándor azt tanácsolja, hogy ha érdeklődünk a hormonpótlás lehetősége iránt, mindenképpen klimaxra specializálódott szakemberhez forduljunk, aki személyre szabottan javasol kezelési tervet.  A professzor szerint még akkor is így tegyünk, ha kifejezetten gyógynövény alapú készítményekben gondolkozunk. A fitoterápiának is nagyon jó hatása tud lenni, de ebbe is csak szakavatott orvossal együtt szabad belefogni, akár más szerekkel kombinálva.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.