Szeptemberben indul a Miskolci Egyetem felsőfokú végzettséget nyújtó könnyűzenei képzése

Az univerzum tágulása másodpercenként 70 kilométer és egyre gyorsul
2024-01-17
Elmúlt az ónos eső
2024-01-18
Show all

Szeptemberben indul a Miskolci Egyetem felsőfokú végzettséget nyújtó könnyűzenei képzése

Szeptemberben indul a Póka  Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME)  közös kortárs könnyűzene alapképzése, amelyre február 15- ig jelentkezhetnek az ének, basszusgitár, szaxofon, harsona,  trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek  szakirányok iránt érdeklődők – jelentette be szerdai  sajtótájékoztatóján Demeter Szilárd, a Petőf i Kulturális  Ügynökség vezérigazgatója, valamint Horváth Zita, a Miskolci  Egyetem rektora. A most létrejövő akadémia célja, hogy a  hazai könnyűzenei oktatást nemzetközileg is elfogadott szintre  emelje, de a PEMA intézményében valósul majd meg a Petőf i  Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra fókuszáló oktatási  programja is.

Demeter Szilárd, a Petőf i Kulturális Ügynökég vezérigazgatója  kiemelte,

Az egyik tételmondatom szerint a magyarok elsődleges  kultúrája évtizedek óta az, amit ma popkultúrának nevezünk, és  hogy ennek saját karaktere van. Már a beatkorszak kezdetén az  Illés hozzáadott értékként olyan színt hozott be a könnyűzenébe,  ami saját kultúrává formálta a beatzenét. Az igazán jó magyar  alkotók és előadók azóta sem tértek le erről az útról. Ennek a saját  karakterű zenei kultúrának volt az egyik legnagyobbja Póka Egon.  Ezért is tartjuk fontosnak, hogy pár évtizedes késéssel a Póka  Egon által megálmodott intézményben „nem középiskolás fokon”  taníttassuk a magyar zene legtehetségesebbjeit azért, hogy  „egész népünket” taníthassák. Másfelől stratégiai fontosságú,  hogy legyen kiemelkedő minőségű saját kultúránk annak céljából,  hogy versenyképesek lehessünk a mindent felemésztő globális  szórakoztatóiparban. Meg hogy egyáltalán megmaradjunk annak,  akik voltunk, akik vagyunk és akik akarunk lenni.

A sajtótájékoztatón Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora  elmondta:

a Miskolci Egyetem színes képzési palettával  rendelkező tudományegyetem, a reáliákhoz vonzódó diákok épp  úgy megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő szakokat,  mint a humán beállítottságúak. A nyolc kar közül az egyik, a  Bartók Béla Zeneművészeti Kar pedig a leendő előadóművészeket  és zenetanárokat képzi. 2024 szeptemberétől már nemcsak  komolyzenei képzéssel várjuk a jelentkezőket, elindul a könnyűzene  alapszak (BA) is intézményünkben. Nagy utat tettünk meg idáig,  nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy rektorként részese  lehetek ennek a nagyszerű történetnek.

Az eseményen részt vett  Tátrai Tibor, Kovács Kati, Ferenczi György, Keresztes Ildikó és Takács Nikolas.

A Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) 2024 szeptemberében  indul el a kortárs könnyűzene BA-képzés nyolc szakirányon  (basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita,  gitár, ütőhangszerek és ének). Az alapszak 2023-ban kapta  meg a felsőoktatási akkreditációt, és az intézmény a Miskolci  Egyetemmel együttműködésben jön létre, a képzés a tervek szerint  Budapesten, a Hajógyári-szigeten indul idén szeptemberben. A  Kortárs Könnyűzene Alapképzési Szak akkreditációs anyagának  kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet összes területének  szakemberei, a kapcsolódó társterületek szakértői, valamint az  iparág elismert szerepelői vettek részt. Az iskola oktatói között  olyan elismert és népszerű alkotók kapnak helyet, mint Szirtes  Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács  Peta, Gerendás Dániel és Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres  Mónika is. A diákok a 2024 szeptemberében induló szakra február  15-ig adhatják be jelentkezésüket, a felvételivel kapcsolatos  részletes információk a felvi.hu-n, vagy a Miskolci Egyetem  honlapján találhatók.

Középfokú könnyűzenei képzést jelenleg a Kőbányai Zenei  Stúdió biztosít. Az intézményt zenésztársaival 1996-ban Póka  Egon Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző alapította, és amely  a hazai zenészszakma alma materévé vált az elmúlt 25 évben.  Sok év szakmai tapasztalat, külföldi együttműködések és  visszajelzések alapján erősödött meg az igény egy felsőfokú  oktatási intézmény létrehozására, amelynek alapjait Póka Egon  és lánya, Szakadáti-Póka Vanessza rakta le. Az oktatás mellett  az akadémia célkitűzései között szerepel a magyar művészeti  produkciók létrehozásának támogatása – az alapoktól egészen a  kész produkciók népszerűsítéséhez nyújtott segítségig.

A Petőf i Kulturális Ügynökség a képzési központ keretében  valósítja majd meg tehetséggondozásra fókuszáló oktatási  programját, és valódi „zeneművészbázist” (alumni klubot) hoz  létre, amely folyamatos lehetőséget biztosít a továbbképzéseken,  kurzusokon és szakmai találkozókon való részvételre. Az intézmény  ugyanakkor új kulturális és rendezvénytér, valamint összművészeti  alkotóműhely számára is helyet biztosít majd.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.