fbpx

Te ettél már lókolbászt?

Sokan ódzkodnak a lókolbász evésétől, pedig állítólag nagyon finom. Különleges íze miatt épp annyian kedvelik, mint ahányan nem. Talán nem is hizlal. De mi is az igazság ezzel kapcsolatban?

A lókolbász tényleg lóból van?

A rövid válasz: igen. Sokan nem hiszik el, hogy a lókolbász valóban lóból készül, hiszen napjainkban nem túl hétköznapi dolog a lóhús fogyasztása. De ez nem volt így mindig, honfoglaló őseink például biztosan ettek lóhúst.

A múlt század eleji sajtóban hirdették is, mikor és hol lehet lóhúst vásárolni a fővárosban. A Pesti Naplóból kiderül, hogy 1905 októberétől kezdték meg a nyers lóhús és a belőlük készült finomságok árusítását, és állítólag nagy keletje volt. Ennek oka az lehetett, hogy nagy volt a szegénység, a lovak húsát pedig olcsón mérték, így sokan vásárolhattak belőle. A híradások szerint már az első napon 2500 darab lókolbászt adtak el a hentesüzletekben.

Egészen a háború végéig népszerű volt a lóhús, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan csak kényszerűségből fogyasztották. A már öreg vagy lesérült lovakat vágták le és dolgozták fel a mészárszékeken.

Hol kapható lókolbász?

Manapság sokan vannak azok, akik még sosem kóstoltak lóhúst: vagy azért, mert nem is akarnak, vagy azért, mert nem is hallottak róla. Igaz, mára már prémium terméknek számít a lókolbász is, hiszen egyre kevesebb helyen kapni.

Szakértők szerint csak megbízható hentestől, nagyobb élelmiszerboltokban érdemes lókolbászt vagy lószalámit venni, és mindig meg kell nézni az összetevőket a csomagoláson.

A KolbászPosta.hu oldalról biztonságos módon lehet rendelni ló vastagkolbászt és vékonykolbászt is, ők ismert gyártók termékeit árulják. Saját hűtős autókkal rendelkeznek, így háztól házig tudják szállítani a náluk megrendelt húsokat, szalámikat. Az olyan különlegességek is, mint a lókolbász, sőt a lópárizsi is mindenképp kapható náluk, gyakran akciósan is!

Kerüljük tehát a piacokon kínált, kétes eredetű árukat, ahol nem biztos, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amit ígérnek.

Mi jellemző a lókolbászra?

Vörösesbarna, jellegzetes színéről lehet leginkább felismerni a lóhúst. Lehet belőle készíteni kolbászt és szalámit is, de más egyéb étel elkészítésére is szokták használni.

Mivel a lóhús nagyon száraz, zsiradékkal, legtöbbször sertésszalonnával keverik össze a szalámigyártók. Mint köztudott, a lovak húsa édeskés, így teljesen másképp kell fűszerezni, mint a sertést. Elsősorban reggelire, hidegtálakhoz javasolják fogyasztását, kenyérrel és zöldhagymával nagyon finom.

Tudnivaló még, hogy nagyon egészségesnek tartják, mert kevés a zsírtartalma és sok vitamint is tartalmaz. Túlzott fogyasztása azonban nem javasolt, mert köszvényhez vezethet. Ha azonban erőre akarunk kapni, bátran fogyaszthatunk lóhúst, ahogy őseink is tették! (X)

További hírek