Sokan ódzkodnak a lókolbász evésétől, pedig állítólag nagyon finom. Különleges íze miatt épp annyian kedvelik, mint ahányan nem. Talán nem is hizlal. De mi is az igazság ezzel kapcsolatban?
A lókolbász tényleg lóból van?
A rövid válasz: igen. Sokan nem hiszik el, hogy a lókolbász valóban lóból készül, hiszen napjainkban nem túl hétköznapi dolog a lóhús fogyasztása. De ez nem volt így mindig, honfoglaló őseink például biztosan ettek lóhúst.
A múlt század eleji sajtóban hirdették is, mikor és hol lehet lóhúst vásárolni a fővárosban. A Pesti Naplóból kiderül, hogy 1905 októberétől kezdték meg a nyers lóhús és a belőlük készült finomságok árusítását, és állítólag nagy keletje volt. Ennek oka az lehetett, hogy nagy volt a szegénység, a lovak húsát pedig olcsón mérték, így sokan vásárolhattak belőle. A híradások szerint már az első napon 2500 darab lókolbászt adtak el a hentesüzletekben.
Egészen a háború végéig népszerű volt a lóhús, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan csak kényszerűségből fogyasztották. A már öreg vagy lesérült lovakat vágták le és dolgozták fel a mészárszékeken.
Hol kapható lókolbász?
Manapság sokan vannak azok, akik még sosem kóstoltak lóhúst: vagy azért, mert nem is akarnak, vagy azért, mert nem is hallottak róla. Igaz, mára már prémium terméknek számít a lókolbász is, hiszen egyre kevesebb helyen kapni.
Szakértők szerint csak megbízható hentestől, nagyobb élelmiszerboltokban érdemes lókolbászt vagy lószalámit venni, és mindig meg kell nézni az összetevőket a csomagoláson.
A KolbászPosta.hu oldalról biztonságos módon lehet rendelni ló vastagkolbászt és vékonykolbászt is, ők ismert gyártók termékeit árulják. Saját hűtős autókkal rendelkeznek, így háztól házig tudják szállítani a náluk megrendelt húsokat, szalámikat. Az olyan különlegességek is, mint a lókolbász, sőt a lópárizsi is mindenképp kapható náluk, gyakran akciósan is!
Kerüljük tehát a piacokon kínált, kétes eredetű árukat, ahol nem biztos, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amit ígérnek.
Mi jellemző a lókolbászra?
Vörösesbarna, jellegzetes színéről lehet leginkább felismerni a lóhúst. Lehet belőle készíteni kolbászt és szalámit is, de más egyéb étel elkészítésére is szokták használni.
Mivel a lóhús nagyon száraz, zsiradékkal, legtöbbször sertésszalonnával keverik össze a szalámigyártók. Mint köztudott, a lovak húsa édeskés, így teljesen másképp kell fűszerezni, mint a sertést. Elsősorban reggelire, hidegtálakhoz javasolják fogyasztását, kenyérrel és zöldhagymával nagyon finom.
Tudnivaló még, hogy nagyon egészségesnek tartják, mert kevés a zsírtartalma és sok vitamint is tartalmaz. Túlzott fogyasztása azonban nem javasolt, mert köszvényhez vezethet. Ha azonban erőre akarunk kapni, bátran fogyaszthatunk lóhúst, ahogy őseink is tették! (X)