Tech milliárdosok, akiknek célja meghosszabbítani az életet

Régi képek Budapestről, amelyeket hosszan nézegethet
2023-12-10
hu.rf123
E-autó támogatási program indul februártól
2023-12-10
Show all

Tech milliárdosok, akiknek célja meghosszabbítani az életet

A világ leggazdagabb tech vállalkozói közül egyre többen használják vagyonukat az öregedés elleni küzdelemre. Az utóbbi időkben saját pénzükből dollármilliókat fektetnek a kutatásba.

Néhányan – mint Jeff Bezos, Peter Thiel és Sam Altman – olyan vállalatokba fektetnek be, amelyek az öregedést sejtszinten próbálják visszafordítani. Mások – mint Sergey Brin és Sean Parker – az öregedéssel összefüggő betegségek elleni küzdelemre fordítják vagyonukat, a rákbetegségtől a Parkinson-kórig.

A Business Inider összegyűjtötte azokat a milliárdos tech-vállalkozókat, akik vagyonukat az élet meghosszabbítására fordítják. Ebből szemezgettünk

Sam Altman az OpenAI vezérigazgatója

Az MIT Technology Review arról számolt be, hogy Altman 180 millió dollárt fektetett be a Retro Biosciencesbe, egy olyan vállalatba, amelynek célja a cég honlapja szerint “10 évvel meghosszabbítani az egészséges emberi élettartamot”.

Peter Thiel a PayPal alapítója
2012-ben a Business Insidernek azt mondta: “Vannak ezek az emberek, akik azt mondják, hogy a halál természetes, az élet része, szerintem pedig semmi sem áll távolabb az igazságtól”.
Thiel a Unity Biotechnology egyik korai befektetője volt, amely az öregedő sejteket célzó gyógyszereket fejleszt. 2006-ban 3,5 millió dollárt ajánlott fel a Methuselah Alapítványnak, egy nonprofit szervezetnek, amely az öregedés elleni kutatásra összpontosít a szövettechnológia és a regeneratív orvoslás segítségével. Ezt a befektetést 2017-re 7 millió dollárra növelte.
Állítólag az Alcor Life Extension Foundationnel is szerződést kötött, amely nonprofit szervezet a krionikára, azaz az emberi holttestek lefagyasztására összpontosít az öregedési folyamat megállítása érdekében. A Thiel Alapítványon keresztül számos befektetést eszközölt biotechnológiai cégekbe, és egy maroknyit a Founder Fund nevű kockázati cégén keresztül.
Larry Ellison az Oracle alapítója
Ellison azt mondta életrajzírójának: “A halálnak soha nem volt értelme számomra. Hogy lehet, hogy egy ember ott van, aztán csak úgy eltűnik, egyszerűen nem létezik?”
1997-ben megalapította az Ellison Orvosi Alapítványt, amely “az öregedéssel kapcsolatos orvosbiológiai alapkutatásokat támogatja, amelyek az élettartam-fejlődési folyamatok, valamint az öregedéssel összefüggő betegségek és fogyatékosságok megértéséhez kapcsolódnak”.
Larry Page a Google társalapítója
A Calico Labs – amely a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az égisze alá tartozik – célja az öregedés kutatása és gyógyszerek kifejlesztése az öregedéssel kapcsolatos betegségek leküzdésére – olvasható a cég honlapján.
A Calico Labs 2014-ben kezdett együttműködni az AbbVie biofarmáciai vállalattal az öregedéssel összefüggő betegségek elleni terápiák kifejlesztése érdekében egy olyan kezdeményezés keretében, amely milliárdos befektetéseket kapott.
Jeff Bezos Amazon
Bezos a hírek szerint befektetője az Altos Labs nevű biotechnológiai startupnak, amelynek célja “a sejtek egészségének és rugalmasságának helyreállítása a sejtfiatalító programozás révén, hogy visszafordítsa a betegségeket, sérüléseket és az élet során fellépő fogyatékosságokat” – olvasható a cég honlapján.
A 2022-ben indult cég – az MIT Technology Review szerint – már bejegyezték az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és további helyszíneken, például a Bay Area-ban, San Diegóban, Cambridge-ben, az Egyesült Királyságban és Japánban tervezi intézetek létrehozását.

Az Altos Labs emellett “egyetemi tudósok nagy létszámú káderét toborozza pazar fizetésekkel és azzal az ígérettel, hogy korlátlanul folytathatnak arról, hogyan öregednek a sejtek, és hogyan lehet visszafordítani ezt a folyamatot” – számolt be az MTR.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.