Több ágazatban káros hatalomkoncentrációra figyelmeztet a német Monopóliumbizottság

Amerikai Legfelsőbb Bíróság: büntetlenség illeti meg az USA elnökét hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél
2024-07-01
Nagyon ráférne Európára a versenyképesség növelése – Mit tud tenni ezért a magyar elnökség?
2024-07-02
Show all

Több ágazatban káros hatalomkoncentrációra figyelmeztet a német Monopóliumbizottság

A német Monopóliumbizottság (Monopolkommission) a gazdaság több ágazatában kialakult nemkívánatos fejleményekre hívta fel a figyelmet Robert Habeck gazdasági miniszternek benyújtott Verseny 2024 című jelentésében.

A jelentés számos politikailag aktuális problémára világít rá, amelyek kulcsfontosságúak a német versenyképesség megerősítése szempontjából, és konkrét cselekvési javaslatokat is tesz a politikai döntéshozóknak.

A jelentésben a német kormány számára tanácsadói funkciót betöltő független szakértői testület felhívja a figyelmet

az élelmiszerellátásban a kiskereskedelmi láncok felé a mezőgazdasági termelők hátrányára eltolódó hatalmi súlypontra, ami a bizottság leköszönő elnöke, Jürgen Kühling szerint kifejezetten aggodalomra ad okot.

A jelentés rámutat

a távhőszolgáltatók erősödő monopolhelyzetére az alternatív fűtési technológiák terjedésével, ami végső soron áremelkedéshez vezethet.

Az államvasutaknál a jelentés szerint ügyfélközpontúbbá kell tenni az üzleti és infrastruktúrafejlesztési célkitűzéseket.

A bizottság elnöke szerint “a digitális és társadalmi-ökológiai átalakulás csak a verseny árcsökkentő és innovatív funkciójának kihasználásával lehet sikeres Németországban”.

A dokumentum a távhőellátással kapcsolatban konkrétan árkorlátozó intézkedések bevezetésére tesz javaslatot. A kívánt fűtési technológiai átállással összefüggésben ugyanis a távhőellátás egyre fontosabb szerepet fog játszani a jövőben. Így fennáll a veszélye annak, hogy a távhőszolgáltatók meglévő monopolhelyzete erősödik, ami túlzott árakhoz vezet. A Monopóliumbizottság szerint ez egyebek között gyengítheti a fűtési átállás társadalmi elfogadottságát is.

A bizottság jelentős hatalmi eltolódást állapított meg 2007 óta az élelmiszer-ellátási láncokon belül. Az árak és a költségek alakulása ezen a területen azt mutatja, hogy a termelők átlagosan egyre kisebb árrést tudnak elérni, miközben a feldolgozók – különösen a kiskereskedelmi láncok – egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

Az elmúlt években a termelők versenyhelyzetének erősítésére bevezetett jogi intézkedéseknek nem volt tartós hatása. A Monopóliumbizottság ezért részletesebb elemzésnek tervezi alávetni az élelmiszer-ellátás vertikumát – közölték.

A jelentés nem tartja megfelelőnek a vasúti közlekedés fejlesztésére tervezett intézkedéseket, különös tekintettel az infrastruktúrafejlesztő társaságok összevonására egy szervezetbe. “A vasútra való átállás csak akkor lehet sikeres, ha következetesen az ügyfélre összpontosít” – szögezte le Jürgen Kühling professzor.
https://www.monopolkommission.de/de/gutachten/hauptgutachten/450-xxv-gesamt.html

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.