A tokiói cseresznyevirágzás gyönyörű látványt nyújt – videó

Újabb felfedezést tett egy nemzetközi kutatócsoport a Webb-űrtávcsővel
2023-03-17
Indul a Happy-hét – Fontos dologra figyelmeztetik a gyerekeket
2023-03-18
Show all

A tokiói cseresznyevirágzás gyönyörű látványt nyújt – videó

Japánban a cseresznyevirágzás kezdetét a tokiói Yasukuni-szentély előtt álló cseresznyefa virágbontása jelzi. A cseresznyefák virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja, és egyben az új kezdetet is jelenti.

A cseresznyevirágzás, (japánul sakura) nemcsak a rózsaszín virágokról szól, hanem maga a kultúra része, hiszen a művészetekben, költészetben, irodalomban, kerámiákon is évszázadok óta jelen van, továbbá maga a virág nézése, avagy japánul hanami is több évszázados hagyományokkal rendelkezik.

Kínában a cseresznye a női szépséget, a női princípiumot jelképezte, addig Japánban a természet, az élet és a létezés múlandóságát jelenti, mert a virágzás nagyon rövid idő alatt lezajlik.

Japánban a cseresznyevirágzás az egyik legfontosabb természeti ünnep, a tavasz kezdete, Japán kulturális öröksége.

Japán mintegy 3300 km hosszan nyúlik el a legdélibb pontjától Okinotorisima szigetétől egészen Hokkaidó legészakibb pontjáig (az északi szélesség 24 és 46 fok között), így Okinawán már február elején kezd virágozni a cseresznyefa. Tokióban március végén, Kyotoba és Osakába általában április elején érkezik meg a várva várt jelenség, az északi régióban pedig még május elején is láthatjuk, hogy teljesen rózsaszínben borulnak a cseresznyefák.

Tokióban és a környékén pont ezen a héten van a cseresznyevirágzás ünnepe.

.

Tokióban és a környékén pont ezen a héten van a cseresznyevirágzás ünnepe.

Japánban az időjárás előrejelzés szerint a cseresznyefák teljes virágzásának pontos időpontja Tokióban és Jokohamában március 22-én, Kanazawa -ban március 25-én , Kiotóban, Hirosimában március 26-án, Fukuoka, Oszaka, Kochi és Wakayama március 28-án, Aomori április 17-én, és Szapporóban április 28-án lesz.

Japánban több 1200 éve évről évre jegyzik, hogy mikor van a szakura – azaz a cseresznyevirágzás – az alábbi ábra (amely még 2016-ban jelent meg az Economist magazinban), azt mutatja be, hogy Kyotoban a 800-as évektől egészen napjainkig mikor volt a virágzás eleje és vége. Láthatjuk az ábrán, hogy az elmúlt 100 évben évről évre korábban köszöntött be a tavaszünnep.

A cseresznyefa virágzás kezdete és vége Kyotóban 800-2016 között

A cseresznyefa virágzás kezdete és vége Kyotóban 800-2016 között
Forrás: Yasuyuki Aono – Osaka Predecture University + Economist

Az idei év több szempontból is különleges, hiszen egyrészt időben hamarabb kezdődött el maga a virágzás, és a koronavírus miatt sokkal nagyobb az elővigyázatosság, úgy, hogy a turisták száma drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban, és megkérték a helyi lakosokat, hogy fokozatosan vigyázzanak magukra. Igy nem csoda, ha egyre több élő online közvetítést láthatunk az idei cseresznyefavirágzásról, és mind VR szemüvegen keresztül virtuálisan mi is részesei lehetünk, illetve 360 fokos kameraszögből rögzített videón is láthatjuk.

Hogy hol a legszebb Japánban a cseresznyevirágzás, ezt a 10 helyet bemutató videóban nézhetjük meg.

 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.