Végre javult az euróövezeti gazdasági teljesítményt tükröző beszerzésimenedzser-index

Biden elnöki rendeletet hozott az illegális határátlépésekkel kapcsolatban
2024-06-05
Elhunyt András Sándor
2024-06-05
Show all

Végre javult az euróövezeti gazdasági teljesítményt tükröző beszerzésimenedzser-index

Májusban javult az euróövezeti gazdasági teljesítményt tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havihoz képest és már csak kevéssé marad el a hosszú távú átlagtól az S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank AG közös felmérésének adatai alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő euróövezeti kompozit BMI végleges májusi értéke 52,2 ponton kissé enyhébb javulást mutat az előzetes 52,3 pontnál az áprilisi 51,7 ponthoz képest.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység növekedésének a mértékét számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték a teljesítmény csökkenését jelzi.

A mostani májusi érték egy éve, 2023 májusa óta a legmagasabb és csak kevéssé marad el az 1998 óta vezetett átlagtól. A mutató viszont 2023 júniusától az idén márciusig 50 pont alatt tartózkodott és legalacsonyabb értékét 46,5 ponton tavaly októberben érte el.

A kompozit BMI javulása elsősorban az élénkülő keresletnek köszönhetően növekedésnek indult gyártásnak és munkaerő-felvételnek tudható be. Az üzleti bizalom nyolc hónapon belül hetedik alkalommal javult.

A kompozit index mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari BMI is teljesítménynövekedést mutat májusban.

A szolgáltatóipari BMI májusi végleges értéke 53,2 pont lett, ami némileg elmaradt az előzetes 53,3 és az áprilisi 53,3 ponttól.

Az érték a tavaly májusi 55,1 pont óta a legmagasabb. A szolgáltatóipari BMI tavaly augusztus óta az idén januárig tartózkodott 50 pont alatt. Legalacsonyabb értéke az októberi 47,8 pont volt.

A szolgáltatóipari BMI javulásához elsősorban a kereslet növekedésének köszönhetően létrehozott új vállalkozások növekvő száma járult hozzá, valamint ezzel párhuzamosan a munkahelyteremtés élénkülése is. Az üzleti hangulat a szolgáltatóiparban 2022 februárja óta a legbizakodóbbnak bizonyult a felmérésében.

“Összességében valószínűleg a szolgáltatóipari szektor biztosítja majd, hogy az euróövezet a második negyedévben ismét pozitív növekedést mutasson” – mondta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI még hétfőn publikált májusi végleges értéke az előzetes 47,4 pontnál kevésbé, 47,3 pontra emelkedett az előző havi 45,7 pontról.

Az euróövezet feldolgozóipari BMI mutatójának a májusi értéke 14 hónapja a legenyhébb 50 pont alatti érték. A legutóbbi 50 pont feletti érték a 2022 júniusi 52,1 pont volt, ami a következő hónapban 49,6 pontra esett. Az azóta elért legalacsonyabb érték a 2023 júliusi 42,7 pont volt.
https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/6433aac3b70d48dba26ef541fbfe1223

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.