Vincent van Gogh képei belülről – Ilyen is van az új hazai kiállításon

Rengeteget jártunk fürdőbe tavaly
2024-02-03
Az egyetemisták szinte mindegyike használja a mesterséges intelligenciát
2024-02-03
Show all

Vincent van Gogh képei belülről – Ilyen is van az új hazai kiállításon

Megnyílt a Vincent van Gogh legismertebb alkotásait bemutató kiállítás Budapesten is. A kiállítás óriási sikerrel megjárta már a világ nagyvárosait, itthon szeptember 1-ig várja a látogatókat. A produkció nem klasszikus múzeum, nem eredetiben nézhetjük meg az alkotásokat. De az is lehet, hogy amikor a kijárat felé vesszük utunkat, már többet tudunk a festőről, érzéseiről, inspirációiról, mint korábban bármikor.

Van Gogh – The Immersive Experience címmel látható kiállítás a budapesti BOK csarnokban tekinthető meg, ahol ezer négyzetméternyi kivetítőn jelenítik meg Vincent van Gogh legismertebb alkotásait.

Van Gogh nagyon termékeny festő volt, több mint 2000 alkotás került ki a kezei közül, volt tehát miből válogatni

A festő életét, korszakait nagyon jól bemutatja a kiállítás, végigvezetve a legfontosabb műveken is, amelyeket nem eredetiben, hanem másolatban tekinthet meg a közönség, viszont rengeteg eredeti ötlettel teszi még érezhetőbbé van Gogh személyiségét és a fetményei születésének körülményeit.

Van Gogh - The Immersive Experience című kiállítás a budapesti BOK csarnokban

Vincent van Gogh egész életében mentálisan instabil volt. Epilepszia és skizofrénia is kínozta, élete vége felé rohamai egyre gyakoribbak és súlyosabbak voltak. Festményei instabil, gyötrődő személyiségének nyomait viselik, amelyet a kiállítás nagyon érzékletesen mutat meg. Kétségkívül az új technikák bevetésével olyan közel kerülhetünk a festőhöz, mint korábban soha. Valóban benne lehetünk a festményekben, a 3D technikának köszönhetően pedig plasztikusan is láthatjuk egy-egy művét.

A produkcióban megelevenednek a festő napraforgómezői, csillagos égboltjai, sőt a mester hálószobájának ajtaja is kitárul, amelyet teljes méretében megépítve is láthatnak a látogatók.

A kiállítás része egy speciális VR-szoba, ahol a festményekbe "ugorhatunk bele" 3D-ben.

A kiállítás része egy speciális VR-szoba, ahol a festményekbe “ugorhatunk bele” 3D-ben. Valóban szokatlan és érdekes élmény, érdemes végigülni a mintegy 8 perces filmet.

A produkciót a világon már több mint 20 millióan látták: többek között New Yorkban, Londonban, Berlinben és Szöulban.

Mindenhol az instagram és tiktok felhasználók kedvence volt és pont az ilyen kiállítások vezetnek el oda, hogy a fiatalok elkezdjenek érdeklődni a festészet iránt, megismerjék alkotóik életét, történetét, festészetüket, a korszakot amiben éltek és alkottak, és utána mindenképpen látni akarják majd eredetiben is a műveket.

Cikk küldése e-mailben
K.M
K.M

Comments are closed.