Vizsgálat indult Marine Le Pen tiltott kampány finanszírozás miatt

Megöltek egy nőt a XIX. kerületben
2024-07-09
A Kúria most elkaszálta a behajtási díjat, az elődje már régen is sok galibát okozott
2024-07-10
Show all

Vizsgálat indult Marine Le Pen tiltott kampány finanszírozás miatt

Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) létrejöttének 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2024. március 18-án. Franciaországban él Európában a legnagyobb - 500-600 ezresre becsült - zsidó közösség. MTI/EPA POOL/Yoan Valat

Vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampánya illegális finanszírozásának gyanúja miatt – erősítette meg kedden a párizsi ügyészség a BFM hírtelevízió értesülését.

Az előzetes eljárás július 2-án indult egy jogi személytől érkezett hitel ügyében – közölte a vádhatóság. A gyanú természetéről és részleteiről azonban nem közöltek részleteket.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását 1990 óta egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága (CNCCFP) intézi és ellenőrzi, s a hatóság jóváhagyása nyomán kapják meg a jelöltek a kampányköltségek egy részének visszatérítését az államtól.

Ez a hatóság jelezte a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje kampánya finanszírozásának szabálytalansága miatti gyanút 2023-ban a párizsi ügyészségnek.

A nyomozást a párizsi bűnügyi rendőrség pénzügyi részlege folytatja le egy független vizsgálóbíró irányítása alatt – jelezte az ügyészség.

Ügyfelemet soha semmilyen minőségben nem hallgatták meg semmilyen tényállásról ezzel az általános váddal kapcsolatban

fogalmazott közleményében Marine Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut.

Most egy olyan médiakampánnyal néz szembe, amelyre még nem tud reagálni, sem védekezni, mivel nincs tudomása a konkrét panaszokról, melyek részletes válasz tárgyát képezhetnék

tette hozzá az ügyvéd, jelezve, hogy “hiába” kért további részleteket az ügyészségtől.

Az eljárás egy homályos vádaskodás, amelyet nem lehet vitatni vagy kérdőre vonni, és így a médiában az ügyfelemet pellengérre állítani tisztességtelen

hangsúlyozta Marine Le Pen jogi képviselője.

Az AFP hírügynökség idézte a Nemzeti Tömörülés egyik meg nem nevezett vezetőjét, aki emlékeztett, hogy Marine Le Pen elnökválasztási kampányszámláját 2022 decemberében jóváhagyta az illetékes hatóság, és az állam ez alapján visszafizette a költségek egy részét 2023 februárjában.

A hatóság azonban 2023 januárjában az elnökválasztás 12 jelöltje közül csak 11 kampányszámláit tette közzé. A 12. Marine Le Pen volt, ő vitatta akkor a hatóság döntését, amely szabálytalannak ítélt meg 316 182 eurót a politikus kampányköltségeiből. A szuverenista jobboldali politikus az alkotmánytanácshoz fordult jogorvoslatért, amelyet később visszavont. Az összeg a vidéki kampányához használt 12 busz bérlésére vonatkozott.

Marine Le Pen csaknem 11,5 millió eurót használt fel a harmadik elnökválasztási kampányához, amelyben alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.