A Boney M. története – egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a diszkó

Ősbaktériumokat rekonstruáltak az ELTE TTK kutatói
2021-05-08
Okoz agydaganatot a mobil sugárzása vagy sem?
2021-05-10
Show all

A Boney M. története – egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a diszkó

Egykoron a svéd ABBA-val versengett egy különös, csupa egzotikus országból érkezett fekete zenészből álló, de mégis német formáció. A Boney M. – igen így ponttal a végén, a hetvenes években volt igazi sztár, de a tagok élete még négy évtizeddel később is csillogások és tragédiák története.

Több zenei korszaknak is megvoltak a maguk ikertornyai. Mire jársz, Illésre, vagy Omegára? Szerinted Beatles, vagy Rolling Stones? Mi vagy te, Duran Duranos, vagy Depeche Mode-os?

A hetvenes-nyolcvanas években ilyen volt az ABBA és a Boney M. Alighanem több estényi Legyen Ön is milliomost lehetne megtölteni a legendás Boney M. együttessel kapcsolatos kvíz kérdésekkel, és ma már talán olyan generációk is felnőttek, akiknek semmit nem mond ez a név, de azért biztosan akadnának olyan játékosok is, akik a legtöbb kérdésre tudnák a választ.

A klasszikus slágerek

Ha esetleg valakinek nem ismerős a zenekar, érdemes belehallgatni a legismertebb dalokba, a Rasputin, a Daddy Cool, vagy a Rivers of Babylon slágerekbe, alighanem derengeni kezd azért a ritmus, a hetvenes-nyolcvanas évek diszkóhangulata.

Aki megnéz egy korabeli klipet, a színpadon sok zenészt, karneváli hangulatot lát, de alapvetően egy izmos fekete fiú ugrál az előtérben és három, egzotikus ruhákba öltözött, csinos, fekete lány vokálozza vele a számokat.

A felállásból talán még nem feltétlenül derülne ki, de egy német, sőt mivel a nyolcvanas években járunk, egy NSZK-beli zenekarról van szó. Látni fogjuk, a zenekar tagjainak sem volt szinte semmi valódi kötődése Németországhoz, de akkor és ott, vagyis 1975-1976-ban Németországban mégis találkoztak. Farian állítólag úgy találta ki az együttes nevét, hogy Bonaparte Napóleon gúnynevét, az M, vagyis a Music kifejezéssel ötvözte.

Frank Farian, a láthatatlan kulcsember

Az együttes ötletgazdája egy elképesztő figura, a német, és amúgy teljesen „fehér” Franz Reuther (művésznevén Frank Farian) volt, aki a maga módján zseniális zenész és énekes volt, csak éppen egyvalamit nem kedvelt, a reflektorfényt.

Ezért szívesen énekelt, de a színpadon más tátogott a dalaira.

A Boney M. esetében ez még különösebben nem zavarta a rajongókat, de amikor ezt később újra megcsinálta, a Milli Vanilli zenekarral, abból óriási botrány lett.

Utóbbi zenekar két énekeséről is kiderült, hogy valójában csak táncosok, de mire ez napvilágra került, már besepertek egy csomó Grammy-díjat, amit vissza kellett adniuk és Farian ellen csalás vádjával több amerikai per is indult. Frank Farian kedvét mindez nem vette el az országtól, a producer ma már majdnem 80 éves, és Miamiban éli nyugdíjas napjait.

A Boney M. indulása

Na de térjünk vissza a Boney M.-hez! A német Frank Farian egész jól megtanult angolul, jellegzetes mély hangjával, már kisebb is elért kisebb sikereket (hol angol, hol német számokkal), de 1975-ben ráköszöntött a szerencse.

boney m együttes

Kép forrása: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 nl

Írt egy dalt, a Baby Do You Wanna Bump címűt, készített egy kislemezt, amit a rádió is felkapott. Ő azonban továbbra sem szerette volna színpadon mutogatni magát, úgyhogy zenekart szervezett, négy fekete fiatalt rábeszélt, hogy álljanak össze az ő zenéjét játszani, a frontember tátogjon a hangjára, a lányok pedig kísérjék.

A négy eredeti, vagyis nem teljesen eredeti, de 1976-tól együtt játszó tag közül.

Bobby Farrell, a fiú, Holland Antillákról, egészen pontosan Arubáról,
• Liz Mitchell és Marcia Barrett Jamaicáról,
• míg Maizie Williams a mindössze ötezer fős karibi szigetről, Montserratról származott.

Látni fogjuk, hogy Liz Mitchell és Marcia Barrett valóban énekesnők voltak, míg Maizie Williams egy gyönyörű modell, Bobby Farrell pedig egy Norvégiából induló, de éppen európai turnén levő dj-ként csatlakozott. Mindjárt bemutatjuk röviden, és azt is, hogy mi lett velük, de azért előtte még pár szót az együttes sikereiről.

Döccenők után

A rajt egyáltalán nem volt zökkenőmentes, de aztán tévészereplések hatására megindult a nagy siker. A számok általában elég egyszerű feldolgozások voltak, ellentétben az ABBA-val, amely mindig saját számokat játszott, de jól szóltak és a csapat is színes és érdekes volt.

A zenekar ügyesen „hallatott” is olykor magáról, hol túl merészen öltözködtek, hol plágiumgyanúba keveredtek, de egész Európa megismerte őket, M.. Az együttes már egészen korán, 1978-ban fellépett a Szovjetunióban is. Később Ázsiában, ha lehet még népszerűbbek lettek.

Már közel öt éve dolgoztak együtt, amikor Frank Farian nyilvánosan is bevallotta, hogy valójában ő énekel, és nem a showman Bobby Farrell. A számtalan megjelent lemez vegyes fogadtatású volt, de azért a Boney M. nagy üzlet volt, rengeteg koncert, turné, tévés fellépés „fárasztotta” az emberi kapcsolatokat. Sajnos a nyolcvanas évektől már azanyagi természetű torzsalkodások rányomták a hangulatra a bélyegüket, de azért a sorozatban megjelenő lemezek még mindig sikeresek voltak, legalábbis egy ideig. Aztán az alapítók közül többen kiváltak és szólókarrierbe kezdtek, ugyan mindig pótolták hasonló karakterekkel a távozókat, de a sztori kezdett szétcsúszni, vagy legalábbis szétágazni.

Innentől a Boney M. története már leginkább a nosztalgia története, minden tag játszott valamilyen emlékzenekarban és a régi slágereket idézték fel a koncertjeiken.

Az életutak

Na de kik voltak a legendás tagok és mi lett velük később?

A producerről és egyben a valódi énekesről már megemlékeztünk. A további négy Boney M. törzstagból a három lány (ma már inkább asszony) ma is él, sajnos a frontember fiú már nem.

Maizie Williams, a modell már fiatalkorában megnyert egy fekete lányoknak kiírt brit szépségversenyt, olykor énekelgetett is, úgy került a csapatba, hogy egy berlini étteremben gyakorlatilag leszólították, hogy volna-e kedve táncolni a Boney M. zenekarban. Neki nem volt igazán hangja, így a stúdiófelvételeken nem is ő énekelt, de a koncerteken azért próbálkozott. Williams a mai napig Berlinben él, soha nem házasodott meg, nem lett gyereke.

Liz Mitchell volt talán a legképzettebb zenész, ő szinte a mai napig játszik, amikor a tagok szétváltak, az ő formációja viselhette a leginkább hitelesen a Boney M. nevet (természetesen ez senki mást sem tartott vissza attól, hogy ezt tegye.)

Mitchell Berlinbe egykoron úgy keveredett el, hogy a jamaikai származású lány éppen Londonban lakott, de a Hair berlini színpadi produkciójába jelentkezett egy „fekete” szerepre. Mitchell később egy zenei producer felesége lett, egyetlen lánya, Adero Pemperton szabadúszó designer lett.

Marcia Barrett már a Boney M. előtt is háttérzenész, azaz vokalista volt, elsősorban a cseh Karel Gott csapatában (ezen ne lepődjünk meg, az egész Boney M. kicsit kelet-európai is volt, sokat koncerteztek a régiónkban, két Omega számot is feldolgozott a zenekar). Hosszú zenész pályafutásáról életrajzi regényt is írt, „Az életem a Boney M-mel és nélküle” címmel.

Bobby Farrell

Szegény Bobby Farrell, aki Frank Farian énekére „tátogott”, mindig is a legzajosabb életet élte a tagok közül, de ő ma már nincsen közöttünk. Az örökmozgó fiú Arubán nevelkedett, majd eljutott Európába, hosszasan élt például Norvégiában, majd később Hollandiában is. 1975-ben dj-ként járt éppen Németországban. Nem volt képzett énekes, de azért később ő maga is próbálkozott szólóénekléssel.

Bobby Farrell

Kép forrása: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.0

Egész életében turnézott, pattogott a színpadon. A nyolcvanas évek elején Szkopjében egy hatalmas esküvő keretében elvett egy macedón (ma már azt mondjuk, hogy észak-macedón) cigánylányt, Jasmina Shabant. Két gyermekük született, Zanillja és Zanin, de viszonylag hamar elváltak. Zanillja ismert rapper, Zanin is „celeb”, olykor beszél a tévében az apukájáról.

És milyen nemzetiségű lehet a német Boney M. arbai énekesének és a macedón roma lánynak a gyerekei? Zanillja és Zanin ékes holland nyelven nyilatkoztak, ebben a nagy keveredésben, ők végül Hollandiában leltek otthonra.

Raszputyin

Bobby Farrell halála is rendkívüli volt. 2010. december 29-én, Szentpéterváron adott koncertet, a fellépése után légzési problémákra panaszkodott, majd visszavonult a szállodai szobájába. Reggel már csak a holttestét találták meg, szívelégtelenségben elhunyt, hivatalosan december 30-án.

Emlékeznek, hogy melyik a Boney M. talán leghíresebb száma? Igen, a Rasputin (angolosan), vagyis az orosz történelem egyik legkülönlegesebb, legzavarosabb alakjáról, Grigorij Raszputyinról írt szám. Raszputyin (nevének jelentése züllött, csavargó, nőcsábász) a jobbágyból lett befolyásos cári bizalmas, a sokak által gyűlölt sarlatán 1916-ban hunyt el.

Nem volt szép halála, annyi ellensége volt, hogy a végzetes napon merénylői biztosra mentek, megmérgezték, lelőtték, botokkal verték, majd végül vízbe dobták, a legenda szerint már hét halált kellett volna halnia, de még olykor megmozdult a szeme.

Szomorú egybeesés, de Raszputyin, akárcsak az őt megéneklő (eltátogó) Bobby Farrell szintén Szentpéterváron és december 29-én hunyt el. Bár hivatalos halálozási napjuk nem esik egybe (29-e és 30-a) a rajongók ebből az egybeesésből is kultusztörténetként tekintenek.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 pl

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.