A cseh uniós biztos beismerte, hogy nem sikerült megváltoztatnia a magyar kormány politikáját

1986-ban az Antarktiszról leszakadt egy jéghegy – Így van most
2024-01-16
Nézze meg ábrában, 20 év alatt hogy alakult a világ dohányzása
2024-01-16
Show all

A cseh uniós biztos beismerte, hogy nem sikerült megváltoztatnia a magyar kormány politikáját

Brüsszel, 2023. december 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Vera Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős cseh uniós biztos egy lapinterjúban beismerte: brüsszeli tevékenysége során nem sikerült olyan nyomást gyakorolnia a magyar kormányra, hogy az megváltoztassa politikáját.

“Nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet elvezetnem a demokráciához. Ez nem is sikerülhetett, mert ez a magyar választók kezében van” – jelentette ki Vera Jourová a Lidové Noviny cseh konzervatív napilapban megjelent interjúban.

 “Számomra, mint uniós biztos számára, akinek védelmeznie kell a jogállamot, azonban alapvető fontosságú, hogy a választásokon győztes kormányzat nem vihet mindent. A +győztes mindent visz+ elvnek nem szabad érvényesülnie. És Orbán úr mindent elfoglalt. A média befolyásolását, az akadémiai szabadságjogokat, és most egy olyan törvényt akar, amely élesen az civil szervezetek ellen irányul” – mutatott rá az uniós biztos, akinek rövidesen lejár a megbízatási ideje.

“Ez olyasmi, amit jogom van bírálni, mert ez a jogállam elve ellen irányul, amelyet védelmeznem kell” – magyarázta álláspontját a cseh uniós politikus.

Vera Jourová paradoxnak minősítette, hogy mindennek tetejében Orbán Viktor az év második felében ideiglenesen még az Európai Tanács elnöki tisztségét is betölthetné, miután Charles Michel, a testület jelenlegi elnöke indulni készül az európai parlamenti választásokon.

A cseh uniós biztos szerint ez a forgatókönyv “elméletileg lehetséges, de gyakorlatilag nem kívánatos”. Szerinte ezért “alapvető fontosságú” feladat mihamarabb megtalálni Charles Michel utódját.

Vera Jourová az interjúban leszögezte: uniós biztosi tevékenysége során igyekezett mindig a középutat választani, mert a dolgok soha nem csak fehérek vagy feketék. Ezért az álláspontjáért mindkét oldalról ugyan sok pofont kapott, de úgy véli, hogy ennek megvan az eredménye, s ezért megérte.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.