A felbecsülhetetlen értékű Laokoón-szoborhoz ragasztották magukat – Most elítélték őket

Megvan ki lett a budapesti vállalkozók kamarájának vezetője
2024-03-12
A fiatalok, akik nyertek a meseíró pályázaton
2024-03-12
Show all

A felbecsülhetetlen értékű Laokoón-szoborhoz ragasztották magukat – Most elítélték őket

A Vatikáni Bíróság másodfokon megerősítette korábbi ítéletét, mely kilenc hónap börtönnel és pénzbírsággal sújtotta a két ökoaktivistát, akik 2022-ben odaragasztották magukat a vatikáni múzeumban található Laokoón-szoborhoz.  

A pápai állam területén elkövetett bűncselekményekben döntő bírói testület megerősítette a tavaly június 9-i határozatát, amely kilenc hónap börtönt és több mint 28 ezer euró (kevesebb mint 11 millió forint) bírság megfizetését írta elő, valamint a perköltségek megtérítését.  

A döntéssel a bíróság elutasította a két vádlott fellebbezését.

A 26 éves és 61 éves aktivista, az Utolsó nemzedék nevű klímavédelmi csoport tagjai 2022. augusztusában figyelemfelkeltő akciót hajtottak végre a Vatikáni Múzeum egyik belső udvarában kiállított Laokoón-szoborcsoportnál: a Kr. e. 1. századra datált márványszobor talapzatához ragasztották magukat.  

A tavaly tavasszal kezdődött tárgyaláson elmondták,

azért a Vatikáni Múzeumra esett a választásuk, mivel széles nemzetközi visszhangot akartak elérni. Hangoztatták, hogy a lehető legkevesebb kárt okozó, könnyen eltávolítható ragasztót használták akciójukhoz.

A szobrot egy hét alatt tisztították meg a vatikáni restaurátorok.

A joggyakorlat szerint, mivel olasz állampolgárokról van szó, a Vatikáni Bíróságtól kiszabott büntetés felfüggesztettnek számít. Ha nem követnek el más bűncselekményt a pápai állam területén, kevés a valószínűsége, hogy a vatikáni fogdába kerüljenek.

Az Utolsó nemzedék neve a gyakori tiltakozó akciók miatt vált ismertté. Utoljára március 4-én a firenzei Uffizi-képtárban Botticelli A tavasz című 1480-as festményét fedő üvegre ragasztottak papírcetliket a térséget sújtó árvízkárok – szerintük – elmaradt kártalanítását sürgetve.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.