A festmény, amely 85 millióért kelt el az árverésen – fotó

Jól kezdett az első negyedévben a Richter
2024-05-14
Nagyon érdekes kutatás az A vitamin kapcsán
2024-05-14
Show all

A festmény, amely 85 millióért kelt el az árverésen – fotó

Három órán át tartó licitharcot hozott a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukciója, amelyen Gábor Jenő egyik főműve is kalapács alá került – a festményt 80 millió forintnál ütötte Kelen Anna árverésvezető. A legnagyobb szenzációt Kondor Béla négy évtizede nem látott festményének feltűnése keltette, a kép 85 millió forintért talált új tulajdonosra.  

Nagy érdeklődés övezte Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festményét, amely negyven év után tűnt fel váratlanul a piacon. Az 1958-ban készült remekművön a teljes “kondori” eszköz- és szimbólumtár, játék és technika ötvözete látható a ragyogó arany háttér előtt. A fiatalon elhunyt, értékes életművet maga után hagyó Kondor Béla alkotása 38 millió forintos kikiáltási árról indulva egészen 85 millió forintig menetelt.

Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festménye negyven év után tűnt fel váratlanul a piacon.  Ez az este a művészeti szenzációkról szólt: a tételek között szerepelt Gábor Jenő életének egyik főműve is, amely bármelyik múzeum gyűjteményének féltett darabja lehetne. A Július 14. Párizsban című monumentális festmény az art deco egyik mesterműve.

Gábor Jenő életének egyik főműve a Július 14. Párizsban című monumentális festménye az art deco egyik mesterműve.

A látványos és színes alkotáson egy utcabál elevenedik meg az ember szeme előtt. Gábor Jenő egy olyan pillanatot festett meg, amikor a párizsiak önfeledten ünnepelték a forradalom napját. Szoborszerűen megformált táncoló alakok, tobzódó színek jellemzik a mozgalmas utcai jelenetet, amely a legjobb francia festészeti hagyományokat eleveníti fel. A ‘20-as évek végén keletkezett festmény 80 millió forintért kelt el.

Az elmúlt évek trendjeinek megfelelően ezen az estén is rengeteg online licit érkezett a világ minden tájáról: Amerikából, Svájcból és Angliából is.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.