Jól kezdett az első negyedévben a Richter

Nagyon készül Magyarország az uniós elnökségre
2024-05-14
A festmény, amely 85 millióért kelt el az árverésen – fotó
2024-05-14
Show all

Jól kezdett az első negyedévben a Richter

  • 2024 első negyedévében a gyógyszeripari bevételek 200 milliárd forintra (515 millió euró) emelkedtek, amely éves szinten 13%-os növekedést jelent, a tisztított EBIT pedig 9%-kal 64 milliárd forintra (166 millió euró) nőtt. Az árfolyamtisztított növekedés továbbra is magasabb volt amiatt, hogy változatlanul érvényesült a gyenge rubel negatív hatása.
  • Az adózott eredmény 68 milliárd forintra emelkedett, mivel az árfolyamváltozások ezúttal nem realizált árfolyamnyereséget is eredményeztek (ellentétben az egy évvel ezelőtti jelentős árfolyamveszteséggel).
  • Az első negyedévben a CNS (Neuropszichiátria) és Nőgyógyászati üzletágak voltak a növekedés fő hajtóerői, mivel a legtöbb kulcsfontosságú termék értékesítése erőteljesen nőtt.
  • A meggyőző első negyedévi eredmények fényében a Richter menedzsmentje megerősítette a 2024-es teljes évre vonatkozó előrejelzését mind a gyógyszeripari bevételek (2,15-2,25 milliárd euró), mind a tisztított EBIT (725-750 millió euró) tekintetében.

A gyógyszeripari bevételek éves szinten 13%-kal 200 milliárd forintra (515 millió euró) nőttek. Az árfolyamváltozásokat kiszűrve a bevételek növekedése 16%-os volt, ami a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzés tartomány felső sávjába esik. A beszámolási időszakban az árfolyamváltozás közel 3 százalékpontos eltérést okozott az éves szinten 19%-kal gyengébb rubelnek betudhatóan (ami elsősorban a General Medicines üzletágat érintette), amit csak részben ellensúlyozott a gyengébb forint.

Bár a szállítások ütemezése, valamint a nagykereskedők által végrehajtott készletleépítések, és feltöltések hatással voltak az árbevételre, a legtöbb kulcsfontosságú termékünk esetében összességében jelentős forgalmat tapasztaltunk. Az első negyedévben a CNS és a Nőgyógyászati üzletág maradt a növekedés fő hajtóereje (mindkettő 20% feletti, árfolyamszűrt növekedéssel), míg a Biotechnológia üzletág bevételei – az alacsonyabb bázisnak köszönhetően – szintén megugrottak.

A CNS (Neuropszichiátria) üzletág 2024 első negyedévében továbbra is rendkívül erős teljesítményt nyújtott. Az AbbVie által forgalmazott Vraylar® árbevétele 24%kal nőtt, a Reagila® értékesítése pedig 35%-kal emelkedett a Richter saját hálózatában és a partnereknél egyaránt tapasztalt erőteljes növekedésnek köszönhetően.

A Nőgyógyászati üzletág 2024 első negyedévében a növekedés kiemelkedő hajtóerejének bizonyult a Kínában, valamint a latin-amerikai és az észak-amerikai országokban elért nagyon erős teljesítménynek köszönhetően. Kínában és az Egyesült Államokban a növekedés bizonyos mértékig a kiszállítások időzítésének (partnerek újrakészletezéseinek) tudható be. A hagyományos nőgyógyászati portfólió lényeges növekedést generált, és az új, innovatív termékek (mint a Drovelis® és a Ryeqo®) értékesítésének felfutása is meggyőző maradt.

A Biotechnológiai üzletág bevételei éves szinten 46%-kal ugrottak meg, mivel a CDMO bevételek nagyon alacsony bázisról emelkedtek, miközben a Terrosa® eladásai tovább nőttek.

A General Medicines üzletág esetében a gyengébb rubel és a bázisidőszakhoz képest enyhébb influenzaszezon egyaránt negatív hatást gyakoroltak, amin a forgalmazók készletleépítései sem segítettek. Ezt csak részben tudta enyhíteni a folyamatos új termékbevezetések pozitív hatása.

A K+F pipeline változásait az első negyedévben elsősorban a General Medicines üzletág állandó termékfejlesztési és piaci bevezetési tevékenysége magyarázza. A klinikai pipeline-ban lévő valamennyi CNS-projekt tovább haladt, ami a K+F költségek éves szintű növekedését okozta. A tocilizumab bioszimiláris programban (RGB-19) sikeresen teljesítettük a Fázis 1 vizsgálatokat a partnerünkkel való együttműködés keretében.

A bruttó fedezet (gyógyszergyártási szegmens) 13%-kal 141 milliárd forintra nőtt, a bruttó fedezeti hányad pedig a kedvezőtlen devizaváltozások ellenére 2024 első negyedévében marginálisan (0,2 százalékponttal) 70,2%-ra javult.

A tisztított EBIT (gyógyszergyártási szegmens) elérte a 64 milliárd forintot (166 millió euró), ami 9%-os növekedést jelent éves szinten. Az árfolyamszűrt tisztított EBIT 178 millió eurót tesz ki, ami 17%-os növekedést jelent, az egész évre vonatkozó előrejelzéssel összhangban. A CNS és a Nőgyógyászati üzletágak voltak az eredménynövekedés fő mozgatórugói, míg a Biotechnológiai üzletág EBIT veszteségei csökkentek.

A riportált EBIT 63,6 milliárd forint volt, mivel ebben az időszakban csak kisebb korrekciós tételek jelentkeztek.

Az (anyavállalat tulajdonosaira jutó) adózott eredmény 68,2 milliárd forint volt, 74%kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A profit továbbra is rendkívül ingadozó a jelentős árfolyammozgások miatt, ami az első negyedévben túlnyomórészt nem realizált árfolyamnyereségben mutatkozott meg (a működőtőke tételeken), az egy évvel ezelőtti nagymértékű árfolyamveszteséggel ellentétben.

A szabad cash flow (M&A tevékenység előtt) 53 milliárd forintot tett ki 2024 első negyedévében, ami jelentős, 35%-os növekedést jelent éves szinten, amihez hozzájárult az erős működési cash flow és az árfolyamnyereség. Az akvizíciók (a Formycon tranzakció) és egy kisebb mértékű részvényvisszavásárlás a szabad cash flow nagy részét felemésztette, amely miatt csak kis mértékű nettó pénzeszköz-felhalmozódás realizálódott. A következő negyedévben valószínűleg további lényeges pénzkiáramlási tételek várhatók, ideértve a 78,8 milliárd forintos osztalékfizetést (ahogy azt a közgyűlés jóváhagyta) és a korábban bejelentett Helm tranzakciót (amennyiben sikeresen lezárul az időszak során).

A beszámolási időszak során bejelentettük a bioszimiláris készítmények egyik vezető fejlesztő vállalatába, a Formyconba történő stratégiai befektetést, valamint a Richter-Helm vegyesvállalatok teljes HELM részesedésének kivásárlásáról szóló megállapodás aláírását. Ezek a tranzakciók jelentős lépések a Biotechnológiai üzletágunk megerősítésében. A beszámolási időszakot követően Richter azt is bejelentette, hogy ajánlatot tett és tárgyalásokba kezdett a Mithra Pharmaceuticals bizonyos eszközeinek megvásárlására a nőgyógyászat terén.

Orbán Gábor vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta:

Meggyőzően kezdtük az évet, minden üzletágunk jól teljesít. A forgalmazók által végrehajtott készlet leépítések és feltöltések némi zajt okoztak az orosz, a kínai és még az amerikai adatokban is, de a mögöttes volumennövekedés általában erős volt, és a legtöbb kulcstermékünk egészséges ütemben növekedett. A K+F költségek alacsony bázisról jelentősen emelkedtek, de ez összhangban van a terveinkkel, és klinikai programjaink előrehaladását mutatják. Az erős első negyedéves eredmények alapján megerősítjük a 2024-es bevételi és tisztított EBIT előrejelzésünket. Két tranzakció van mögöttünk, és továbbiak vannak folyamatban, így az év vége előtt minden egyes üzletágban jelentős előrelépésre számítok.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.