Akár a nappali falán is megtermelhetjük a zöldséget a családnak

Lavrov: Oroszország reagálni fog arra, hogy a régióit amerikai fegyverekkel támadják
2024-07-07
Mit tehet a környezet, ha észleli, hogy valaki öngyilkosságra készül?
2024-07-08
Show all

Akár a nappali falán is megtermelhetjük a zöldséget a családnak

Ha kicsi a kert és erkélye sincsen, akár a szobában is kialakíthat egy mini zöldségest. A vertikális kertekben a kaktuszok, a salátafélék és a fűszernövények is kiválóan érezhetik magukat.

Túlnépesedik a bolygó, a lakosság ráadásul bizonyos országokban hihetetlenül koncentrálódik, egyre zsúfoltabbak a nagyvárosok. Japán kapszulahotelek, Miyawaki minierdők, alig pár négyzetméteres minigarzon lakások falra csukható ágyakkal és asztalokkal. Mind azt jelzik, vannak, akik már megpróbáltak kilépni a megszokott keretből, igyekeznek a lehetőségekhez mérten megváltoztatni a gondolkodásukat.

Szükségünk is van egy újfajta szemléletre, hiszen a hagyományos erőforrások ma már nem tudják „utolérni” a megnövekedett energiaéhségünket. A modern nagyvárosok többsége amellett, hogy zsúfolt, nehezen birkózik meg a megfelelő mennyiségű és minőségű élelem előállításával. Az élelmiszerhiány enyhítéséhez nyújthatnak némi segítséget a háztartásnyi méretben is gazdaságosan működtethető zöldfalak, a vertikális kiskertek.

A vertikális kert, más néven zöldfal vagy függőleges kert, olyan növényekkel borított függőleges felület, amelyet díszítő és környezetvédelmi célokat egyaránt szolgál, sőt, egyes haszonnövények esetén az egészséges táplálkozáshoz is hozzájárulhat. Ezek a zöld falak beltéri vagy kültéri helyeken is kialakíthatók, és többféle típusú növényt tartalmazhatnak, beleértve színpompás virágokat, üde mohapárnákat, illatos gyógynövényeket és friss zöldségféléket.

Bőven terem a szobában a saláta

A szobai vertikális kertek rendszerei általában kisebb méretűek és beltéri környezetben működnek. Ezek a rendszerek lehetővé teszik, hogy növényeket termesszünk függőlegesen a falon, jellemzően egy speciális szerkezet segítségével, amely támogatja a növényeket és biztosítja számukra az optimális növekedési feltételeket.

A látványos növényfalak szerkezete lehet fémből, műanyagból vagy más könnyű anyagból. A falra rögzített modulokon vagy paneleken helyezkednek el a növények. Fontos, hogy a szerkezet stabil legyen, és megfelelően támogassa a növények súlyát.

Vertikális mini kertekben számos fajta növény termeszthető, attól függően, milyen típusú rendszert és környezeti feltételeket alkalmazunk.

A kisebb levelű növények, mint például a saláták (római, jég, leveles saláták), melyek kisebb helyet foglalnak el, jól alkalmazkodnak a vertikális termesztéshez. A növényfalakra jól telepíthetők a mikrozöldek. Ezek a fiatal növények (pl. bimbózó mustár, bazsalikom, koriander stb.) gyorsan növekednek és intenzív ízűek, így ideálisak kis területen való termesztésre.

A mikrozöldségek termesztése szobai körülmények között egyszerű és gyors módszer arra, hogy friss, tápláló zöldségeket állítsunk elő. Ezek a zöldségek salátákhoz, szendvicsekhez ideális alapanyagok. A mikrozöldségek (vagy mikrozöldek) fiatal növények, amelyeket akkor aratnak le, amikor a szikleveleik teljesen kifejlődtek és az első igazi levelek elkezdenek növekedni. Ezek a növények általában 1-3 hét alatt fejlődnek ki, gazdagok tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Mikrozöldségeket számos növényből lehet termeszteni, a kaktuszok és zsenge sukulensek, amelyek kevés vízzel is boldogulnak és dekoratívak jól érzik magukat az állványos rendszereken.

Gyógynövényeket is termeszthetünk a szobában.

Gyógynövényeket is termeszthetünk a szobában. Illatos kakukkfű, rozmaring, citromfű, amellett, hogy felhasználható a konyhában, megjelenésével is szépíti a növényfalat. Bizonyos dísznövények és virágok is alkalmasak lehetnek vertikális növényfalakon való termesztésre, például petúniák.

Az iroda falán termesztett növények nemcsak esztétikai szempontból ideálisak, hanem funkcionálisan is hasznosak lehetnek, például levegőt tisztíthatnak, hangszigetelést nyújthatnak vagy akár élelmiszerként is hasznosulhatnak a konyhában.

Termőföld helyett tápoldat

A hagyományos kertészkedés során közismert tény, hogy a növénytermesztéshez napsütés és megfelelő mennyiségű víz szükséges. Szobai körülmények között ezeket mesterségesen kell pótolni, előállítani. A vertikális kertek/farmok működtetésére gyakran használnak automatizált öntözőrendszereket és speciális növényi táptalajokat vagy hidroponikus megoldásokat a hatékony növekedés érdekében.

A hidropónia egy olyan termesztési módszer, amelyben a növényeket tápanyagoldatban nevelik anélkül, hogy talajt használnának. Termőtalaj helyett a növények gyökerét közvetlenül a tápanyagokban gazdag vízben vagy különféle más közegben helyezik el. A rendszerek lényege, hogy a tápanyagoldat tartalmazza azokat a tápanyagokat (pl. nitrogén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium stb.), amelyek a növények számára szükségesek a növekedésükhöz. Ez lehet előre kevert tápanyagoldat vagy vízben oldott tápanyagok kombinációja.

A hidropóniás rendszerekben fontos biztosítani a gyökerek megfelelő oxigénellátását. Ehhez gyakran használnak levegőztető rendszereket, amelyek oxigént juttatnak a tápanyagoldathoz, valamint olyan közegben termesztik a növényeket, amely biztosítja a gyökerek számára az oxigén hozzáférést.

Többféle megoldást alkalmaznak, az úszó rendszer (floating system) például a növények gyökerét vízfelszínen lebegő táptalaj nélküli közegben helyezik el. Csőrendszerek esetén egy vékony folyadékfilm áramlik a növények gyökeréhez, amelyben a tápanyagok oldódnak. Léteznek ágyas rendszerek (ebb and flow) is, ezekben időszakosan öntözik a növényeket tápanyagoldattal, majd elszívják a felesleget. Az aeroponika lényege pedig az, hogy a gyökerek levegőben lógnak, és csepegtetéssel vagy permetezéssel táplálkoznak a tápanyagoldatból.

Vertikális kert.

A hidropóniás növénytermesztésnél fontos figyelembe venni a megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyokat is. Gyakran használnak mesterséges fényforrásokat, például LED növényvilágítást, hogy biztosítsák a növények fotoszintézisének szükséges feltételeit.

Öntözés és megvilágítás

A szoba falán kialakított, látványos növényfalakhoz gyakran automatizált vagy könnyen kezelhető öntözőrendszereket használnak. Ez lehet csepegtetőrendszer, amely egyenletesen osztja el a vizet minden növény között, vagy hidroponikus rendszer, amelyben a növények gyökerét tápanyagoldatban tartják.

Miután kiválasztották a megfelelő növényeket, fontos átgondolni, hogy a növényfalak hogyan kaphatnak megfelelő mennyiségű fényt. Beltéri környezetben általában mesterséges fényforrásokat is használnak, például LED növényvilágítást, hogy biztosítsák a növények fotoszintézisének szükséges feltételeit.

A szobai vertikális kertek gondozása magában foglalja a rendszeres öntözést, a növények állapotának folyamatos ellenőrzését, a tápanyagellátást és szükség esetén a növények metszését vagy cseréjét. Fontos figyelembe venni a növények egyedi igényeit és a helyi körülményeket.

A vertikális mini kertek előnyei

A szobai növényfalak különösen előnyösek lehetnek kisebb lakásokban vagy irodákban, ahol kisebb hely áll rendelkezésre, mégis szeretnénk zöld növényeket termeszteni, javítva ezzel a beltéri levegő minőségét és a szoba hangulatát.

Az üdén zöldellő növények díszítő elemként szolgálnak, javítva az épületek és terek vizuális megjelenését, emellett természetes módon szűrik a levegőt, eltávolítva a szennyező anyagokat és tovább javítva a levegő minőségét. A növényfalaknak hőszigetelő hatása is van, számottevő mértékben csökkenthetik az épületek hőmérsékletét, hozzájárulva az energiatakarékossághoz.

A növények elnyelhetik a zaj egy részét, és azzal, hogy életteret biztosíthatnak különféle növény- és állatfajoknak, elősegítik a biodiverzitást a városi környezetben.

Vertikális kert

Ipari méretekben is működőképes

A Bustanica egy híres vertikális farm Dubaiban, ahol modern technológiákat alkalmazva állítanak elő friss zöldségeket és gyógynövényeket. A speciális farm egy ultramodern létesítmény, amelyben speciális vertikális rendszereket alakítottak ki kontrollált környezetben. Az üzem működését mesterséges intelligencia és egy magasan képzett belső csapat irányítja.

A világ legnagyobb ilyen jellegű farmját 40 millió dolláros befektetésből hozta létre az Emirates kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a Crop One. A dubai gigafarmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek. A modern technológiának köszönhetően évente több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg a farmon. Hihetetlennek tűnik, de tény, hogy az Emirates légitársaság utasai a farmon termesztett spenótot és különféle salátaleveleket elfogyaszthatják egy-egy repülőút során.

Fotók:MikroKert

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.