A megszállt ukrán területeken is megtartották az orosz elnökválasztást

Az ukránok szerint 430 ezer orosz katona esett már el a háborúban
2024-03-16
Nagy előrelépés a mamut feltámasztásában
2024-03-17
Show all

A megszállt ukrán területeken is megtartották az orosz elnökválasztást

Az ENSZ több mint ötven tagállama, köztük az Európai Unió valamennyi tagországa közös nyilatkozatban ítélte el, hogy Oroszország Ukrajna megszállt területein is megtartja az elnökválasztást – közölte szombaton Ukrajna állandó ENSZ-képviselete.

A nyilatkozat aláírói az ukrán képviselet által közzétett szöveg szerint

a lehető leghatározottabban elítélik Oroszország jogellenes kísérletét arra, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területein elnökválasztást rendezzen.

Egy másik ENSZ-tagállam területén annak beleegyezése nélkül választásokat tartani a szuverenitás és a területi integritás elvének kirívó figyelmen kívül hagyása. Az ilyen választásoknak nincs nemzetközi jogi hatályuk

hangsúlyozták.

Ismételten felszólították a világ országait, hogy ne ismerjenek el semmilyen változtatást a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa, valamint Donyeck, Herszon, Luhanszk, illetve Zaporizzsja ukrán megyék státusában.

Követeljük, hogy az Oroszországi Föderáció tartózkodjon jogellenes választások megtartásától Ukrajna ideiglenesen megszállt területein tették hozzá a nyilatkozat aláírói, hangsúlyozva, hogy változatlanul támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.