Az USA nem fogadja el az iráni elnökválasztás eredményét

Olvasson Szép Ernőtől, felemelő élmény!
2024-07-06
Django Reinhardt, aki soha nem tanult zenélni, és egy romatelepről lett a világ legjobb gitárosa
2024-07-07
Show all

Az USA nem fogadja el az iráni elnökválasztás eredményét

 Az előrehozott iráni elnökválasztás, amelyen a mérsékelten reformistának tartott Maszúd Peszeskján győzött, nem volt sem szabad, sem tisztességes – szögezte le az amerikai külügyminisztérium szombati közleményében, felhívva a figyelmet arra, hogy jelentős számú választópolgár távol maradt a voksolástól.

Nem számítunk arra, hogy az ilyen választások alapvető változást hoznak az iráni politikában, vagy hogy az új vezetés jobban tiszteletben tartja majd állampolgárai emberi jogait

tette hozzá a minisztérium.

Amint maguk a jelöltek is elmondták, az iráni politikát a legfelsőbb vezető határozza meg

jegyezte meg a tárca, utalva arra, hogy az Iszlám Köztársaságban a legfelsőbb vallási és politikai vezető mindenki, így az államfő felett is áll.

A minisztérium azonban hozzátette, hogy ettől függetlenül ha az amerikai érdekek úgy kívánják, akkor Washington használja a diplomáciai eszközöket Teheránnal szemben.

Az iráni választásokról szóló amerikai médiabeszámolók megjegyzik, hogy noha Peszeskján reformistának számít, választási kampányában elismerően szólt a Forradalmi Gárda elitalakulatról, és annak 2019-es akciójáról, amelyben megsemmisített egy amerikai drónt. A katonai műveletet úgy kommentálta, hogy az “komoly ütést vitt be az amerikaiak képébe, bizonyítva, hogy Irán nem adja meg magát”.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.