Érdekes – Kizártak két korábbi védelmi minisztert a Kínai Kommunista Pártból

Öt új film a mozikban
2024-06-27
Egyre nagyobb gond van a szamárköhögéssel – Hollandiában már öt csecsemő halt bele
2024-06-27
Show all

Érdekes – Kizártak két korábbi védelmi minisztert a Kínai Kommunista Pártból

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának fõtitkára, a központi katonai bizottság elnöke a KKP korrupcióellenes ügyekben is illetékes központi fegyelmi bizottságának harmadik plenáris ülésén Pekingben 2024. január 8-án. MTI/EPA/Hszinhua/Csü Peng

A Kínai Kommunista Párt kizárta Vej Fong-ho és Li Sang-fu korábbi védelmi minisztereket a pártfegyelem és egyes törvények súlyos megsértése miatt.

Az állami médiában ismertetett pártjelentésből az derül ki, hogy a Li Sang-fu elleni vizsgálatok eredménye szerint a volt miniszter súlyosan megsértette a politikai és szervezeti fegyelmet, tisztségét kihasználva hatalmas pénzösszegeket fogadott el kenőpénzként, továbbá nem teljesítette a politikai felelősségét, és személyi előnyökre törekedett saját maga és mások számára.

A párt és a hadsereg vezető kádereként Li Sang-fu elárulta eredeti küldetését, (.) elárulta a párt Központi Bizottságának és Központi Katonai Bizottságának a bizalmát, (.) és nagy kárt okozott a párt ügyének és a nemzetvédelemnek

áll a párt indoklásában, mely szerint Lit megfosztották nemzeti törvényhozói tagságától is.

Vej Fong-hóval kapcsolatban az ellene tavaly szeptemberben indított vizsgálatról készített jelentésben megállapították, hogy “hatalmas mennyiségű pénzt és értéktárgyakat” fogadott el, és “segített másoknak abban, hogy a személyzeti megállapodásokban helytelen előnyökhöz jussanak”. Hozzátették: tettei “rendkívül súlyosak és óriási károkat okoztak”.

Vej 2015 és 2017 között a Népi Felszabadító Hadsereg rakétaerejének vezetője volt.

Tavaly év elején eltűnt a nyilvánosság elől, majd márciusban leváltották egy tervezett kabinetalakítás során. Lit tavaly októberben váltották le két hónapos eltűnése után.

A két volt miniszter párttagságától való megfosztásáról a héttagú Politbüró, a kommunista párt hatalmi csúcsszerve határozott. A döntést a párt július 15. és 18. között tartandó harmadik nagygyűlésén fogják megerősíteni.

A kínai hadseregben tavaly óta átfogó korrupcióellenes tisztogatás zajlik, már tizenegy tábornokot és több légvédelmi vezetőt is eltávolítottak a nemzeti törvényhozó testületből. Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg “mélyen gyökerező” politikai problémákkal küzd, és kijelentette, hogy a korrupt tisztek “nem rejtőzhetnek el”.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.