Építőipari céget hoztak létre, hogy csökkentsék a másik cégük áfáját – Lebuktak

Lengyelország és a balti országok az Unió támogatását kérik keleti határaik megerősítéséhez
2024-06-27
MTÜ: világszerte százmilliókhoz juthat el a Budapestet népszerűsítő reklámfilm
2024-06-27
Show all

Építőipari céget hoztak létre, hogy csökkentsék a másik cégük áfáját – Lebuktak

Négy embert vettek őrizetbe, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt; a bűnbanda félmilliárd forintnyi kárt okozott a költségvetésnek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

Azt írták, a szombathelyi pénzügyi nyomozók irányításával felszámoltak egy olyan hierarchikusan működő céghálózatot, amely építőipari és humán szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat elsősorban a saját munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó kirakatcégüknek, emellett további megrendelők részére is ellenszolgáltatásért cserébe.

A színlelt számlázási láncolat célja a stróman ügyvezetők nevére bejegyzett gazdasági társaságok nevében kiállított számlák után, az általános forgalmi adófizetési kötelezettség jogosulatlan csökkentése volt. A számlákon feltüntetett áruértékesítések és szolgáltatások után felmerülő áfa összegét, a számlázási láncba állított egyik gazdasági társaság sem fizette meg – ismertette a vámhivatal.

A közlemény szerint az elkövetők több mint félmilliárd forint értékben okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek, amely a lefoglalt ingatlanok, készpénz és számlapénzek formájában teljes egészében megtérült.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során 12 embert hallgattak ki gyanúsítottként, ebből 4 embert vettek őrizetbe, akik letartóztatását elrendelte a Győri Járásbíróság – írta a NAV.

A Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói 15 helyszínen csaptak le a Bevetési Igazgatóság járőreivel és a MERKUR bevetési egység kommandósaival – tudatta a vámhivatal.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.