Itthon is ugrásszerűen nőttek a Bitcoinnal és más kriptovalutákkal kapcsolatos csalások!

Lemondott a skót miniszterelnök
2024-04-29
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
2024-04-29
Show all

Itthon is ugrásszerűen nőttek a Bitcoinnal és más kriptovalutákkal kapcsolatos csalások!

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin története, ugyanis a napokban volt a felezés, és csökkent a bányászok számára a hálózatból kinyerhető kriptovaluták mennyisége. Ennek kapcsán látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések is. 

A Bitcoin felezés négyévente egyszer történik és ilyenkor mindig fókuszba kerül a digitális valuta, ezekben az időszakokban jellemzően nagy árfolyamemelkedés tapasztalható.

Bitcoin árfolyama a csúcsokat ostromolja idén. És ezzel együtt megnő a különböző átverési kísérletek gyakorisága is, amikor is csalók mindenféle hamis történettel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan áldozataikból. Ez alól sajnos Magyarország sem kivétel; az utóbbi néhány hónapban drámaian megnőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma hazánkban. Néhány egyszerű, könnyen megjegyezhető információval azonban mindez hatékonyan kivédhető

hívta fel a figyelmet Szilágyi Imre, a B-DAY 7.0, Blockchain Budapest konferencia főszervezője.

Az átverések leggyakoribb módja, amikor a csalók telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkeznek, hogy egy nagy összegű nyereményt vagy ajándékot kaptunk Bitcoinban. Ahhoz azonban, hogy hozzá tudjunk jutni, egy kisebb összeget kell átutalni a „feloldáshoz”. Ez önmagában kizáró tényező, hiszen a Bitcoin nem zárolható, így nincs is szükség a feloldására.

„Ez olyan, mintha valaki azt próbálná megmagyarázni, hogy az e-mailt postán kell feladnunk” – mutatott rá Szilágyi Imre.

A Bitcoin egy teljesen decentralizált rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki tud a világ másik felére egy ismeretlennek pénzt küldeni úgy, hogy nincs szükség pénzügyi közvetítőre, hiszen a rendszer működése önmagában garantálja azt, hogy az átutalt Bitcoin valódi, igazi, nem másolható, nem hamisítható. Aki ezzel az egyetlen és legfontosabb dologgal tisztában van, azt ezzel a leggyakoribb trükkel nem fogják tudni átverni a telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkező bűnözők.

A kriptovaluta szegmens fejlődésre egyébként jellemző, hogy már egyes jegybankok is használják a Bitcoint tartalékként az arany mellett és akadnak olyan államok, ahol hivatalos fizetőeszközként fogadják el (El Salvador és a Közép Afrikai Köztársaság).

Az idei nagy árfolyamnövekedés mögött álló másik ok, hogy az amerikai tőkepiacon 2024 januárban megjelentek a Bitcoin ETF-ek, azaz innentől a világ legnagyobb pénzügyi alapjai is befektetnek a kriptovalutába. A döntést hosszú, mintegy hatéves várakozás előzte meg, és hogy mennyire volt jelentős a piac által várt határozat, azt jól mutatja, hogy a kereskedés év elejei megkezdése óta április 22-ig összesen 55 milliárd dollárnyi összeg áramlott Bitcoin ETF alapokba.

Ez önmagában hatalmas lökést adott az árfolyamnak.

Ha valaki nem szeretne a következő kriptoátverés áldozata lenni, hanem inkább ennek az új, modern, digitális pénznek a világát szeretné jobban megismerni, annak nagyon ajánlott, hogy részt vegyen a legnagyobb hazai kriptovaluta seregszemlén

mondta el Szilágyi Imre, aki hozzátette: a konferencián a szakmai és piaci szereplők mellett hagyományosan részt vesznek a nagy bankok, alapkezelők és az állami szervek, többek között a Magyar Nemzeti Bank és a pénzpiaci felügyeleti szervek szakértői is.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.