Felmondhat az alkalmazottak fele a ChatGPT-t létrehozó cégnél, miután kirugták a főnöküket

Ábrában, hány ovis, általános és középiskolás van Magyarországon
2023-11-20
Micsoda filmek készültek – Fődíjat nyertek magyar filmek Marokkóban, Szlovéniában és Portugáliában
2023-11-20
Show all

Felmondhat az alkalmazottak fele a ChatGPT-t létrehozó cégnél, miután kirugták a főnöküket

Tovább gyűrűzik napjaink legnagyobb tech botránya. Pénteken az OpenAI igazgatósága váratlanul kirúgta Sam Altmant, aki a mesterséges intelligencia fejlesztésében legelöl jár, és létrehozta a ChatGPT-t. Most az OpenAI startup többszáz alkalmazottja akar felmondani és követelik az igazgatóságtól – amelyik kirúgta főnöküket –  hogy azonnal mondjanak fel.

Sam Altman vezérigazgató csütörtökön kapott egy mailt, hogy holnap jelenjen meg egy online meetingen. Miután pénteken bekapcsolta a gépét, ott volt cége egész igazgatósága, és teljesen váratlanul felmondtak neki. A felmondásról nem értesítették a Microsoftot sem, amely 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba. Az igazgatóság információk szerint azért rúgta ki Altmant, mert túl gyorsan haladt a mesterséges intelligencia fejlesztésével, miközben az nagyon veszélyes. Szerintük egy második atombombát alkottak meg minden kontroll nélkül.

Később nyomásra az igazgatóság már visszavette volna Altmant, akit napjaink legnagyobb techgurujaként tart számon a szakma. Csakhogy Altman nem ment vissza, hanem elszerződött a Microsofthoz, amely pont azért fektetett óriási összeget az OpenAI-ba, hogy legyőzze konkurenseit és ő legyen a mesterséges intelligencia legkomolyabb fejlesztője.

Most további érdekes fejlemények történtek:

A CNN által megszerzett levélben több mint 500 alkalmazott azzal vádolja az OpenAI igazgatóságát, hogy rosszul kezelte Altman kirúgását, nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot az állításokra, miszerint Altman nem volt őszinte az igazgatótanáccsal, és “rosszhiszeműen tárgyalt” a vállalat vezetőivel.

“Az önök tettei nyilvánvalóvá tették, hogy képtelenek az OpenAI felügyeletére” – írták az alkalmazottak. “Képtelenek vagyunk olyan embereknek vagy olyan emberekkel dolgozni, akikből hiányzik a hozzáértés, az ítélőképesség és a küldetésünkkel és az alkalmazottakkal való törődés”.

Az alkalmazottak arra is figyelmeztettek, hogy “azonnal” követni fogják Altmant a Microsofthoz, hacsak az igazgatótanács nem mond le, és nem helyezi vissza Altmant és Greg Brockmant, az OpenAI korábbi elnökét, akit pénteken szintén eltávolított az igazgatótanács.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.