Váratlanul leváltották a mesterséges intelligencia óriásának vezérét

Orbán Viktor 20 éve a Fidesz elnöke – Ismét újraválasztották
2023-11-18
A Nyugati pályaudvar és környéke csodás régi képeken
2023-11-19
Show all

Váratlanul leváltották a mesterséges intelligencia óriásának vezérét

Váratlanul leváltották a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó óriáscég, az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant. A vállalalat társalapítója szerint ez neki is meglepetés volt, ráadásul őt is lefokozták, majd felmondott. Az OpenAI fejlesztette a ma már sokak által használt ChatGPT-t

A  vezetőváltás megrázta a mesterséges intelligencia iparág óriását. Az egész rendkívül gyorsan történt – mondta Greg Brockman, a cég társalapítója és korábbi elnöke az X-en, korábbi nevén Twitteren közzétett bejegyzésében.

Altman leváltásában kulcsszerepet játszott, hogy feszültségek voltak a mesterséges intelligencia fejlesztésének agresszívebb előmozdítását preferáló Altman és az OpenAI igazgatótanácsának tagjai között, akik óvatosabb lépéseket akartak tenni – írja a CNN munkatársa, Kara Swisher,

Brockman posztja, amelyet nem csupán saját nevében, hanem Altmanéban is közölt, arról szól, hogy ők ketten “még mindig próbálják kitalálni, hogy pontosan mi történt”, de összefoglalta az eseményeket, amelyek Altman kirúgásához vezettek.

Sam Altman elismeri, hogy a mesterséges intelligencia mindannyiunkat megölhet, de még mindig azt akarja, hogy a világ használja. Csütörtök este Altman kapott egy sms-t Ilya Sutskevertől, az OpenAI másik társalapítójától és vezető tudósától – mondta Brockman. Az sms-ben arra kérték Altmant, hogy másnap vegyen részt egy találkozón.

“Sam csatlakozott egy Google Meethez, és az egész igazgatótanács ott volt, kivéve Greg-et” – mondta Brockman, magára utalva. “Ilya közölte Sam-mel, hogy kirúgják, és hogy a hír hamarosan megjelenik”.

Az igazgatótanács döntését Sutskever aggodalmai vezették, amelyeket a jelek szerint az OpenAI nemrégiben tartott fejlesztői konferenciája és annak bejelentése súlyosbított, hogy bárki létrehozhatja a ChatGPT saját verzióját – mondta Swisher a forrásaira hivatkozva. Swisher hozzátette, hogy ez “egy fordulópontot jelentett, amikor Altman túl messzire és túl gyorsan nyomult” Sutskever számára, aki “maga mellé állította a testületet”.

Altman kirúgásának bejelentésében az OpenAI azt állította, hogy Altman nem volt eléggé “őszinte” az igazgatótanáccsal, és hogy akadályozta az igazgatótanácsot abban, hogy ellássa feladatait.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.