Fűtés mellett is hideg a lakás? – 5 tipp a helyes klímás fűtéshez

Csák: Olyan technológiánk van, amely iránt CERN-ben is érdeklődnek
2024-01-24
Hogyan dolgozhat együtt etikusan a köz- és a magánegészségügy?
2024-01-25
Show all

Fűtés mellett is hideg a lakás? – 5 tipp a helyes klímás fűtéshez

Klímaberendezés beltéri egysége egy lakás nappalijában Forrás: Wikimedia Commons

Az elmúlt napok mínuszaiban előfordulhatott, hogy otthonunk fűtési rendszere nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy komfortos meleget teremtsünk általa. A gáz- és villanyfűtés mellett milyen korszerű kiegészítő vagy akár helyettesítő megoldást javasolt, hogy az komfortos és energiatakarékos is legyen?

A klímás fűtés hatékonyságát több tényező is befolyásolhatja, még akkor is, ha a legoptimálisabb és legújabb klímakészüléket választjuk.

Ajánlott kifejezetten fűtésre optimalizált hőszivattyút beépíttetni, ugyanis ezek műszaki tulajdonságait éppen arra fejlesztették ki, hogy az épület kizárólagos fűtése csekély energiafelvétel mellett megvalósítható legyen.

Ez az alacsony energiabefektetés pedig lehet egy fűtő klíma, amely kiegészítő fűtőberendezésként már képes kellemes hőmérsékletet teremteni az otthonunkban. Emellett lényeges, hogy szakember segítségével olyan légkondicionálót válasszunk, ami alkalmas a teljes tér befűtésére.

A túl nagy vagy túl kicsi berendezés amellett, hogy nem lesz energiahatékony, még a berendezés élettartamára is káros hatással lehet.

Stuller István, a Gree szakembere szerint a leglényegesebb szempont, hogy az épület mennyire szigetelt, mert ez jelentősen befolyásolja a fűtési hatékonyságot.

Jó szigetelés esetén a hőveszteség kisebb, és így kevesebb energia kell a helyiségek melegen tartásához. Ugyanilyen fontos a nyílászárók minősége, ugyanis egy jól szigetelő ablak vagy ajtó szintén jelentősen csökkenti a hőveszteséget. Ugyanennyire lényeges a rendszeres karbantartás is, mert ha a berendezés elkoszolódik, a hatékonysága csökkenni fog. 

TOP 5 tipp a profitól

 1. A készülék nem sugárzó hőt állít elő, hanem közvetlenül a környezet levegőjét fűti, így nem tudjuk eltárolni az előállított hőt. Ezért arra kell figyelni, hogy a már felfűtött levegőt igyekezzünk bent tartani a helyiségben. Rövid ideig szellőztessünk, hogy ne hűljön ki a lakás. 

2. Cseréljük ki a nyílászárókat modern, jól szigetelt típusra, vagy mi magunk is gondoskodhatunk a régi nyílászárók jobb szigeteléséről. Erre számos utólagos megoldást találhatunk az interneten.

3. Soha ne kapcsoljuk ki teljesen a berendezést! Néhány fokkal vegyük csak lejjebb a hőmérsékletet, amíg senki nem tartózkodik otthon vagy nem használunk egy adott szobát. Sokkal több időre és energiára van szükség egy helyiség újbóli felmelegítéséhez, mintha alapjáraton temperáljuk azt.

4. A klímákat évente kétszer szükséges karbantartani a hűtési és fűtési szezonok előtt képzett klímaszerelő segítségével, azonban a karbantartás nem egyenlő a szűrők tisztításával, hiszen azokat legalább havonta egyszer érdemes takarítani. Ha a felhasználás mértéke megköveteli, akár hetente 1-2 alkalommal is megéri átmosni és portalanítani a hatékony működés érdekében.

5. Mint minden fűtési megoldásnál, a klímával fűtött terek esetében is szükséges helyiségenként az egyedi fűtés biztosítása, nagyobb tér esetén akár több klímaberendezés is javasolt az egyenletesebb hőelosztás és a jobb komfortérzet eléréséhez.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.