Ha vérzik a fogínye, azzal foglalkozni kell

Bérbe adhatja saját autóját, ha nem használja – Mennyit lehet ezzel keresni?
2024-06-01
Hazánk legszebb Árpád-kori templomai – nézzék meg ezeket
2024-06-01
Show all

Ha vérzik a fogínye, azzal foglalkozni kell

A nem megfelelő szájhigiénia számos betegség okozója lehet, a magyarok jelentős része ennek ellenére elhanyagolja a fog-és szájápolást. A megfelelő rutin és innovatív eszközök használatával azonban megelőzhetőek a kialakuló problémák és a kellemetlen tünetek.„A testünk egy összetett rendszer, már a szájban elkezdődik az emésztés, ha ott – hétköznapi nyelven szólva – nincsenek rendben a dolgok, az kihatással van a gyomrunkra, a bélrendszerünkre, ezáltal az egész immunrendszerünkre is” – hangsúlyozza Ferenczi Eszter, dentálhigiénikus. „Ezzel sokan nincsenek tisztában, de minél inkább elhanyagolja valaki a szájüreg egészségének védelmét, annál fájdalmasabb és – tegyük hozzá – költségesebb beavatkozás vár rá.”

Lesújtóak a magyarok fogápolási szokásai

„Korábbi kutatások már fényt derítettek például arra, hogy a magyarok harmada csak fél évente, van, aki csak évente cseréli ki a fogkeféjét és a nagy többség csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy a baj, kevesen járnak fogkőleszedésre és az egyik leggyakoribb fogászati problémával, a fogínyvérzéssel sem foglalkoznak” – emelte ki a Dental Rituals alapítója és tulajdonosa.
A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a köztudatban elterjedt fogmosási, szájápolási metódus sem minden esetben megfelelő. Egy-egy probléma kialakulását pedig az életmód és a genetika mellett a szájápolási szokásaink is befolyásolják.

„Azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember jó esetben este és reggel gyorsan letudja a fogmosást, azt gondolják, ha egyszer-egyszer kimarad, az sem probléma. A szájápolás kínos téma, nem szeretnek róla beszélni, nincs is megfelelő tájékoztatás, nem tanulják meg, hogyan kell jól fogat mosni, és az emberek nem tudják, mivel jár, ha hanyagolják a fogápolást.”

A legfontosabb a prevenció

Ferenczi Eszter szerint már kisiskolás korban, intézményi szinten, célzott oktatással kellene a szájápolással foglalkozni. „Köztudott, hogy a gyerekek nem nagyon szeretnek fogat mosni, segíteni kell őket abban, hogy beépüljön a mindennapjaikba a fogaikkal való rendszeres foglalkozás.”

Vannak azonban olyan élethelyzetek – kórházi tartózkodás, mozgáskorlátozottság -, amikor a legjobb szándék ellenére sincs mód a megfelelő szájápolási rutin elvégzésre.

„Eddig nem volt elérhető Magyarországon, olyan prevenciós készítmény, amellyel lehetőség nyílik a minőségi fogápolásra, a szájüregi problémák megelőzésére akár nem várt körülmények között is, valamint egyes beavatkozások után az utógondozás biztosítására, a gyógyulási folyamat támogatására, vagy az elért állapot megőrzésére.”

A teljeskörű megelőzés szinte lehetetlen, időnként szükséges egy-egy beavatkozás. A dentálhigiénikus, fogtechnikus szakember által megálmodott, első Magyarországon gyártott és fejlesztett fogászati termékcsalád egyszerű módon végzi el a prevenciót, megoldást nyújt a szájhigiéniai – és ínyproblémákra, javítja a szájflórát, csökkenti a fogkő kialakulását.

„Ha a gyógyulási időszakra az ember szervezete nincs megfelelően felkészítve, sokkal lassabb lesz, vagy egyáltalán nem lesz sikeres az elvárt gyógyulás, mi erre a problémára is megoldást tudunk nyújtani.”

„Igyekeztünk egy letisztult stílust képviselni, szerettük volna azt hangsúlyozni, hogy teljes egészében magyar termékről van szó, itthon történik a gyártás, a fejlesztés. A csomagolással is arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy mi magyarok értéket teremtünk. A siker titka a szenvedély, a tehetséges és kreatív művészek munkája, profi szakmai háttér biztosítása mellett” – tette hozzá Ferenczi Eszter.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.