Horvátország vagy a Balaton? – összehasonlító szállástábla

Bakondi György: az Európai Bíróság ítélete azt jelenti, hogy be kell engedni a migránsokat a határon
2024-06-14
Karácsony bocsánatot kért Vitézytől
2024-06-14
Show all

Horvátország vagy a Balaton? – összehasonlító szállástábla

Az előfoglalások statisztikái azt mutatják, hogy ígéretes nyara lesz a balatoni turizmusnak, ám ha a számok mögé nézünk, nem ennyire egyértelmű a kép. Horvátország továbbra is a magyarok kedvenc turisztikai célpontja. Találtunk egy szállásösszehasonlító táblát a két országra, amelyet érdemes böngészni.

2023-ban a nyári szezont értékelve egymásnak ellentmondó adatok és azokra adott magyarázatok jelentek meg a balatoni turizmusról: voltak, akik kongatták a vészharangot, de a kormányzati turisztika döntéshozók rendre azt hangoztatták: a Balaton – köszöni – jól van. Annyi bizonyos: a magyar vendégek 2022-ben 4,4 millió vendégéjszakát töltöttek el, míg 2023-ban ennél kevesebbet, 4,175 milliót. Ugyanakkor külföldről 2022-höz képest közel 15 százalékkal több, 2,6 millió turista érkezett, még annál is többen, mint a 2019-es főszezonban.  Hova tűntek a magyar turisták és várható-e visszatérésük idén nyáron a Balatonra?

Az idei számok eddig biztatóan festenek, de..

Az év első hónapjai okot adnak a bizakodásra. A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint 2024. márciusában 141 ezer vendég 352 ezer vendégéjszakát töltött a Balaton turisztikai térségben. A vendégek legnagyobb része belföldről érkezett, a vendégéjszakák 75%-a volt hazaiakhoz köthető. A Balaton adta a vidék vendégforgalmának 22%-át a tavasz első hónapjában. A térség szálláshelyein 2024 márciusában csaknem 141 ezer vendég összesen 352 ezer vendégéjszakát töltött el. 2023 azonos hónapjához képest ez a vendégszámban 31%-os, a vendégéjszaka-számban 27%-os emelkedést jelentett. A Balatonnál a vendégéjszakák 75%-át belföldiek adták az év harmadik hónapjában. Az átlagos tartózkodási idő idén márciusban 2,5 éjszaka volt a térségben. A térségben a hazai vendégek száma 25%-kal, az általuk eltöltött éjszakák száma 23%-kal emelkedett 2023 márciusához képest, míg a külföldi vendégek száma 65%-kal, vendégéjszakáik száma 37%-kal múlta felül a 2023 azonos időszakában mért értékeket.

Ez így megelégedésre adhatna okot, árnyaltabb azonban a kép, ha megnézzük, hogy a turizmus hova koncentrálódik. A térség települései közül Hévíz volt a legnépszerűbb közel 78 ezer vendégéjszakával, ezt követte Zalakaros 57 ezer, Siófok 34 ezer, Balatonfüred közel 29 ezer és Keszthely 16 ezer vendégéjszakával. A felsorolt TOP5 település tette ki a térség vendégéjszakáinak 61%-át, amelyből Hévíz 22%-ot adott. A vendégéjszakák 74%-a szállodákban, 19%-a magán- és egyéb szálláshelyeken keletkezett. További 3%-ot a panziók, 2%-ot a közösségi szálláshelyek, 1-1%-ot pedig az üdülőházak és a kempingek adtak.

A szállodai vendégéjszakák számottevő részét (68%) a négycsillagos kategóriában töltötték a vendégek, a harmadik legnépszerűbbek pedig a háromcsillagos egységek voltak (25%).

A szállodai vendégéjszakák száma az év harmadik hónapjában 28%-kal szárnyalta túl a 2023. márciusában ebben a kategóriában regisztrált értéket. Mindez azt jelenti, hogy nem a Balaton általában vonzó a turistáknak, hanem a kiemelt wellness desztinációk. Ezeket leginkább Németországból, Csehországból, Ausztriából, Szlovákiából és Ukrajnából látogatják.

Lehet, hogy a wellness szállók forgalma visszatérőben van a háború kitörése és a covid előtti szintre, de ez nem mondható el a kisebb szálláshelyekre, ennek pedig leginkább az az oka, hogy az elmúlt években fokozatosan a kínálat felé tolódott a balatoni szálláshelyek piaca.

nyilatkozta a tudas.hu-nak Zsilák György, a révfülöpi Fülöp Villa Apartmanház tulajdonosa.

Sokan vásároltak nyaralót a covid ideje alatt azzal, hogy azt majd az év bizonyos időszakában kiadják.  A kiadási piacra rázúduló ingatlanok most bőséges választékot és versenyhelyzetet hoztak. Elmúlt az az időszak, hogy a Balatonon nyáron mindent ki lehet adni, ma már mindenképpen kell valami plusz. Vagy igényes design, vagy extra szolgáltatás. Ilyenek a medencés szálláshelyek, a grillezési lehetőség, a bor bekészítés, jó, ha a tulajdonos beszél idegen nyelveket, ami még mindig nem evidens.

teszi hozzá.

Mit mutatnak az idei foglalások?

A legnagyobb hazai szállásportál a szallas.hu összesítése szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme júliusra (47 százalék) és augusztusra (34 százalék) szól, a június (17 százalék) iránt egyelőre kisebb a kereslet. Zsilák idei tapasztalata az, hogy még a korábbi években már márciusban lefoglalták a vendégek a nyári hónapokat, náluk még csak most indultak be igazán a foglalások, a korai foglalások száma mintegy 15 %-kal csökkent — mondja. Szerinte ennek egyértelműen a gazdasági helyzet az oka: az emberek eddig kivártak, most kezdtek el körbenézni. Kapkodniuk pedig nem kell, mert tényleg bőséges a kínálat. A kereslet leginkább a nagyobb, önellátó panziók van, ahol van főzési lehetőség. A Fülöp Villában teltház lesz nyáron, de kevesebb a külföldi. Akik jönnek, ők inkább valamilyen magyar kötődés  – származás, barát, rokon – okán.

Na és az árak?

A nyári előfoglalások alapján átlagosan 12 429 forintot kell fizetni egy balatoni éjszakáért, amely tavalyhoz képest csaknem 10 százalékos növekedést jelent a szallas.hu közlése szerint. A legnagyobb áremelkedés Balatonalmádiban tapasztalható, ahol tavaly átlagosan 11 198 forintot kellett fizetni fejenként egy éjszakáért, ez 2024-re 14 421 forintra emelkedett, ami 28,78 százalékos drágulást jelent. A szállásportál szerint a 10 legnépszerűbb település közül mindenhol drágultak a szállások: Balatonalmádi után a második helyen Balatonfüred áll, ahol 17 százalékkal, a harmadik pedig Keszthely, ahol 15,48 százalékkal kerültek többe az előfoglalt szállások, mint tavaly a vizsgált időszakban. Zsilák György úgy látja, hogy a legtöbben viszont az elmúlt évek durva inflációját nem tudták beépíteni az árakba. Ők maguk összeségében 15%-kal emelték az árakat, ennél nagyobb mértékű áremelést – úgy véli — nem bírna el a piac, eltűnnének a vendégek.

Horvátország vagy Balaton?

Visszatérő kérdés, hogy a Balatonnál vagy Horvátországban olcsóbb eltölteni egy hetet. A válasz attól függ, hogy hányan nyaralnának és milyen szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni. Az idén májusban megrendezett Balaton Konferencián Sulyok Judit, Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézet kutatója bemutatott egy összehasonlító elemzést. E szerint egy egyhetes út költsége:

Párok esetében:

  • önellátó kempingezéssel a Balatonnál 471 ezer Ft, Horvátországban 505 ezer Ft
  • önellátó apartmannal a Balatonnál 516 ezer Ft, Horvátországban 634 ezer Ft
  • félpanziós szállodával a Balatonnál 746 ezer Ft, Horvátországban 865 ezer F
  • reggelis szállodával pedig a Balatonnál 684 ezer Ft, Horvátországban 971 ezer Ft

Családok esetében:

  • önellátó kempingezéssel a Balatonnál 632 ezer Ft, Horvátországban 606 ezer Ft
  • önellátó apartmannal a Balatonnál 829 ezer Ft, Horvátországban 859 ezer Ft
  • félpanziós szállodával a Balatonnál 1,3 millió Ft, Horvátországban 1,6 millió Ft
  • reggelis szállodával a Balatonnál 1,2 millió Ft, Horvátországban 1,8 millió Ft

Vagyis összeségében ez azt jelenti, hogy hiába 3000 forint a sajtos tejfölös lángos a balatoni strandok némelyikében, összességében, ami csak az anyagikat illeti, még mindig jobban jövünk ki egy balatoni nyaralással a horvát tengerpart helyett.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.