Megijesztette a befektetőket a Meta, de korai volt temetni a céget

Az év minden napja melegebb volt, mint az iparosítás előtti időkben – De mit hoz ez?
2024-06-25
Közegészségügyi válsághelyzetet hirdettek Amerikában a fegyveres erőszak miatt
2024-06-26
Show all

Megijesztette a befektetőket a Meta, de korai volt temetni a céget

Traders work at the stock exchange in Frankfurt am Main, central Germany, on September 18, 2015. The German blue-chip DAX 30 stocks index fell in mid-morning trade on the Frankfurt stock exchange following the US central bank's decision to hold off hiking interest rates. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST +++ GERMANY OUT +++

Továbbra sem a felhasználók száma, de nem is a kissé elkommercializálódó szolgáltatás, vagy a fiatalok elfordulása rontotta a Meta (Facebook) megítélését, de a mesterséges intelligencia fejlesztésekbe öntött hatalmas összeg elgondolkodtatta a befektetőket. A cég részvényei nagyot zuhantak egy riport nyomán, majd gyorsan visszakorrigáltak, de azért a gondolat megerősödhetett: még a Facebook árfolyama sem egyirányú utca.

Eléggé megijesztette a befektetőit a Meta Platforms (a Facebook anyavállalata). Gyorsan tegyük ezt tisztába, nem ugyanarról beszélünk, a Meta egy nagy cég, amelynek zászlóshajója a Facebook, de azért elég sok cég tartozik alá. Az április végi szakadásszerű zuhanás a Yahoo Finance görbéin is jól látható.

Még áprilisban történt ugyanis egy nagyon váratlan dolog. A hónap végén a cég közzétette a gyorsjelentését, ami nem is volt igazán rossz, majd – és itt jött a nagy pofon – több mint 10 százalékot (bizonyos pillanatokban még jóval többet, 15-19 százalékot) zuhant a papír. Van olyan a tőzsdén, hogy a befektetők megszokják a pozitív meglepetést, vagyis elvárják, hogy a részvény kibocsátója negyedévről negyedévre okozzon valami nagyon kellemes és váratlan fordulatot. A szuper riport válik az átlagossá és így a „csak” jó gyorsjelentés csalódást kelt. Valami ilyesmi történt, ráadásul a céggel kapcsolatban megjelent egy nagy félelem, hogy a mesterséges intelligencia kutatások növekvő költségei nagyban meghaladják annak előnyeit.

Egy vegyes jelentés

Fontos megjegyezni, hogy bár cikkünkben olykor szinonimaként használjuk, de a Meta nem csak a „facebookozókat” takarja, de a WhatsApp, a Messenger, az Insagram szolgáltatásokat is, valamint rengeteg további, elsősorban nyugaton ismert márkát, amelyek egy része sokkal nagyobb lendületben van, mint maga a Facebook.

A Metától a megszokott pozitív csalódások helyett érkezett egy átlag alatti, vagy rosszabb riport és a részvény nagyot zuhant. Ha egy 2000 milliárdos cég „csak” 10 százalékot zuhan, akkor ott elszállt Magyarország éves GDP-je. Igen ám, de ebben az április végi történetben tényleg az volt a leginkább meglepő, hogy amúgy a gyorsjelentés valójában nem is volt rossz.

Talán még úgyis fogalmazhatnánk, hogy a legtöbb soron megverte az elemzői konszenzust a Meta, de mégis két számjegyű százalékkal zuhant az árfolyam.  Leginkább a riportban megjelenő jövőre vonatkozó prognózisok okoztak csalódást, azok nem voltak már elég optimisták, és igen, a kiadások is kicsit magasabbak lettek, de azért eléggé érthetetlen, hogy mindössze az előrejelzések nem elég nagyra törőek, és máris 200 milliárd dollár, huss, elszállt.

A konkrét csalódást az okozta, hogy a Meta közölte, hogy az előrejelzéseinek középértéke szerint 37,8 milliárd dolláros áprilisi-júniusi árbevételre számít, az elemzők félmilliárd dollárral nagyobbat reméltek megelőzően, hamarosan majd a tényadat is kiderül.

Majd minden visszarendeződött

Így történt, és itt jön a mostani aktualitás, valójában két hónap alatt a Meta visszadolgozta magát a korábbi értékeltségére. Ha ezt részvényenkénti ármozgásban kellene leírni, egy kicsit kerekített számokkal, 500 dollárról előbb 430 dollárra esett egy papír ára, majd visszatért ugyanoda, mármint az 500 dollárt majdnem elérő szintre.

Az elemzői értékelések szerint alapvetően nem a szolgáltatás került más megítélés alá, hanem a mesterséges intelligencia projektek. A cég ugyanis ismét megemelte az idei költségtervét az új AI-termékekbe és a hozzájuk elengedhetetlen számítástechnikai infrastruktúrába szánt összegek az idénre megnőttek, de a Meta még azt is deklarálta, hogy várhatóan jövőre tovább nőnek a kiadások. Márpedig ezeket nem biztos, hogy mindenki örömmel fogadta.

Mi a baj a Facebookkal?

Ha a felhasználók oldaláról nézzük, a kritika úgy szokott megjelenni, hogy

  • a fiatalok már nem ezt használják, nem ez a trendi,
  • vagy már alig látom az ismerőseimet, állandóan valamilyen célzott, a Metának árbevételt generáló hirdetés jön fel az oldalamon,
  • cégek, vagy itthon politikai formációk unalomig űzött üzeneteit kell olvasni,
  • ahogyan az is gyakori, hogy valaki egy kicsit elidőzik valamilyen tartalomnál, legyen az sport, 25 vicces jelenet, cuki állatok, és utána hetekig levakarhatatlanul ezek érkeznek.

De az elemzőknek nem ilyen kifogásaik vannak, ők a pénzügyi számokat nézik. Egyetlen negyedéves előrejelzésből messzemenően negatív következtetéseket nem illik levonni. De a Meta 2024-re vonatkozó teljes kiadási tervei is megemelkedtek (ez éves szinten közel 100 milliárd dollár), és a már említett beruházástípusok is csak eszik a dollármilliárdokat. De hát, az AI a jövő, nem? De, biztosan, ugyanakkor még egy olyan aranybánya, mint a Facebook sem feltétlenül bírja el a dollár tízmilliárdos kiadásokat, ha nem látszik a közvetlen megtérülés.

Széttartó jövőkép

A cég jövője így eléggé bizonytalan. Amikor a nagy zuhanás bekövetkezett, miközben párhuzamosan az Nvidia például nagyon nagyra nőtt, éppen az AI miatt, az elemzők már arról károgtak, hogy vége a fantasztikus hetesnek, a Meta ki fog esni ebből a ligából.

Ha valaki nem ismerné ezt a kifejezést, ez hét olyan céget (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms, Tesla) takar, amelyek az elmúlt években brutálisan drágultak.

Ebből a ligából talán most a legjobban az Nvidia lóg ki felfelé, amely rekordot rekordra halmoz, már a 3000 milliárdos cégérték a realitás, míg lefelé a Tesla, amely újabban rosszabb eredményeket produkált.

A Facebookról úgy tűnt, hogy a Tesla irányába indul el, de aztán a nagy visszarendeződés már az optimistákat erősítette.

Mindez persze érthető, hiszen nagyon jó a cég, csak ténylegvannak veszélyek is a horizonton. A Facebooknak több millió aktív hirdetője van, sikerrel uralnak le nemzeti netes hirdetési piacokat, egy ekkora cégnél elképesztő az a nyereségesség, hogy a bevételek majdnem harmada profit. A cég 70 ezer dolgozója 40 milliárd dollár körüli profitot generál (a bevétel 135 milliárd dollár). Nem lehet rossz egy olyan cégnél dolgozni, ahol minden egyes dolgozó évente félmillió dollár, azaz 200 millió forint profitot termel meg. De azért a nagy sikerek után a kisebb kudarc szele már meglengette ezt a céget is.

Most az árfolyam visszatáncolt, de biztosan intő jel volt a menedzsmentnek, de a részvényeseknek is, hogy a Meta nemcsak a mindenféle személyiségi jogi aggályok, illetve állandó támadások miatt kap kritikákat már, de a részvény teljesítménye miatt is. Ráadásul könnyen lehet, hogy az Egyesült Államok élére visszatér Donald Trump, aki ennek a cégnek – túlzás nélkül állíthatjuk – a halálos ellensége. Igaz, az amerikai gazdaság éppen attól is olyan erős, hogy egy politikus ellenszenve ott nem jelenti azt, hogy maga a cég ne lenne képes megvédeni magát. Ha eljárások indulnak, alighanem a Meta a világ legjobb jogászait is meg fogja tudni fizetni.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.