MVM Classic&Club komolyzene

Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt – Putyin szerint tudni kéne, ki az, aki számít
2024-05-25
NATO főtitkár: megnehezíti Ukrajna védelmét, hogy orosz katonai célpontok ellen nem vethet be NATO fegyvereket
2024-05-25
Show all

MVM Classic&Club komolyzene

Bogányi Gergely a csodazongorával

Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyével indul az MVM Classic & Club klasszikus zenei sorozata június 2-án a Magyar Zene Házában – közölték a szervezők az MTI-vel.

MVM Classic&Club elnevezéssel a klasszikus zenét és a színvonalas könnyűzenét középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM Zrt. támogatásával, mely a klasszikus zenei hangversenyek mellett jazz-, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál – olvasható a közleményben.

Mint írják, az MVM Classic nyitóeseményét a Magyar Zene Házában tartják június 2-án. A hangversenyen három olyan szólista játékát hallhatja a nagyközönség, akiket néhány év különbséggel Junior Prima és Kossuth-díjjal is kitüntettek. Balázs János (zongora), Baráti Kristóf (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) játékát a szintén Junior Prima díjjal jutalmazott Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

A tájékoztatás szerint a koncerten elhangzanak olyan zenei különlegességek, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített kétzongorás átirata, Bach c-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d’un lieu cher című, hegedűre és zongorára írt alkotása. A művek elhangzása előtt Bucz Magor zenetörténész tart szakmai felvezetőt.

Csajkovszkij hegedűre és zongorára komponált alkotása adja meg az est alaphangját Baráti Kristóf és Balázs János előadásában. A nyitány után az Animae Musicae Kamarazenekar Sosztakovics hegedűduóinak kamarazenekari átiratával mutatkozik be. Ezután ismét Balázs Jánosé és Baráti Kristófé a főszerep, akik Liszt Ferenctől és Saint-Saënstól adnak elő egy-egy művet.

A műsor második felében Bogányi Gergely is pódiumra lép. Balázs Jánossal együtt először Mozart egyik legnépszerűbb zongoraszonátáját, a Sonata facile-ként, azaz “könnyű szonátaként” ismert művét adják elő. A szerzemény Edward Grieg kétzongorás átiratában hangzik el. Ezt követően Bogányi Gergely szólistaként lesz hallható Mozart K 414-es zongoraversenyének zárótételeiben.

Az esemény zárásaként Balázs Jánossal együtt szólaltatják meg a művészek Bach c-moll kétzongorás concertóját a fináléban – írják.

Az MVM Classic & Club klubkoncertjeinek nyitóeseménye június 6-án lesz a MOMkult szabadtéri színpadán. Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel – olvasható az összegzésben.

Bővebb információk a koncertekről a www.mvmclassicclub.hu weboldalon találhatók – áll a közleményben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.