New York legutóbbi különleges turistaattrakciója magánadományból épült

Csepreghy Nándor: az uniós magyar elnökség közlekedési fókuszában a közúti balesetek számának csökkentése áll
2024-06-18
A Tajvan-sztori: Hogyan lett a kicsi és távoli sziget a félvezetőpiac koronázatlan királya?
2024-06-19
Show all

New York legutóbbi különleges turistaattrakciója magánadományból épült

Különleges mérnöki és kerttervezési teljesítmény révén nagyvonalú magánadományból épült fel New York egyik legutóbbi különleges turistaattrakciója, melyet nemrég magam is meglátogathattam. A Kis sziget révén a Big Apple egy világviszonylatban egyedülálló parkkal bővült.  

New York egyik mérnöki csúcsteljesítménye nem felhőkbe törő felhőkarcoló – bár ezekből is épül jónéhány meglepően keskeny épület – hanem egy különleges mesterséges sziget a Hudson folyóban az 54-es és az 55-ös mólónál, amely a 13. és 14. utcák között található.

A Kis szigetnek, Little Island-nek nevezett látványosságot a Covid járvány idején 2021-ben nyitották meg a látogatók előtt, de az ötlettől a megvalósulásig majd tíz év telt el.

Az elsüllyedt hajótól a vízből kiemelkedő élettérig

Hajdan e két mólónál volt a híres Cunard Gőzhajózási Társaság kikötőhelye. Innen indult a legendás Lusitania, sőt ide futott be a Titanic túlélőivel a Carpathia is, ami akár szimbolikusnak is nevezhető, hiszen az elsüllyedt óceánjáró megmentett utasainak hajdani kikötőjénél egy mélyből kiemelkedő hatalmas betontulipánerdő ad új életteret a város mai lakóinak.

Az új és a régi: a Little Island óriásgombái a régi móló vízben álló cölöpjei mellett

Az új és a régi: a Little Island óriásgombái a régi móló vízben álló cölöpjei mellett
A szerző felvétele

Az óriás kelyheken álló létesítmény valójában egy 2,4 hektáros hullámzó park, amely úgy emelkedik ki a vízből, mint valami álomsziget valamelyik fantasy filmben. A 132 betonoszlop különböző magasságú, egyedi formájú, de egyformán szélesedő fordított óriásgombát tart, melyek így óriási egyenetlen felületet alkotnak.

A pilonokat 61 méter mélyre verték a víz alatti sziklaaljzatba és egyenként 350 tonnát is képesek elbírni. Az előregyártott betonelemeket, melyeket helyben öntött betonfödém köt össze, 39 különböző zsaluforma felhasználásával gyártották, majd uszályon szállították a helyszínre.

A cölöpök tetején álló előre gyártott „szirmok” pedig egyenként hat méter széles, talajjal töltött tartályokat alkotnak. A szigetre a parttól két gyalogoshídon lehet átjutni.

A "hullámzó" park az egyik gyaloghídról

A “hullámzó” park az egyik gyaloghídról
A szerző felvétele

Az ötletgazda a Hudson River Park Trust volt, mely hároméves tárgyalási folyamat során győzte meg Barry Diller médiamágnást és feleségét, Diane von Furstenberget, a neves divattervezőt New York történetének legnagyobb, park létesítését célzó adományáról.

A zöld kritikák is elapadtak

A tröszt tisztviselői először 2012 elején keresték meg Dillert egy homályos elképzeléssel, amely a 2011-ben szerkezeti problémák miatt bezárt 54-es móló helyébe lépne.

Diller nem volt rögtön elragadtatva, de a további megbeszéléseket követően nagyívű ötletekkel rendelkező tervezőket hívott segítségül.

Végül régi móló vízből még kiálló oszlopai által megihletett Thomas Heatherwick brit tervező lett a befutó, aki az Arup tervezőirodával és a New York-i MNLA tájépítészeti tervezőcéggel közösen vágott neki az ambiciózus feladatnak.

Dillerék húsz évre vállalták a létesítmény fenntartását, s a megvalósítást is tartalmazó teljes adomány 380 millió dollárt tett ki, amelyből a fenntartási költségek 120 millió dollárra rúgnak.

Az eredetileg Pier 55 nevet viselő projektet először 2014-ben vetették fel, de a megvalósulás útja meglehetősen rögös volt. A javaslatot nagyon sok kritika érte és több esetben bíróságon kellett megvédeni az elképzelést.

Támadták az ötletet azzal, hogy miért kell ennyi pénzt költeni egy teljesen új mólóra, amikor másutt, például az omladozó 40-es mólón is dolgozni kell? Kifogásolták, hogy miért folytak az adományról szóló tárgyalások zárt ajtók mögött, végül aggodalmakat hangoztattak azzal kapcsolatban, milyen hatással lesz az építkezés a Hudson folyó élővilágára?

Néhány a 132 oszlop közül

Néhány a 132 oszlop közül
A szerző felvétele

A lobbicsoportok a 2016-ban végre elindult építkezést is leállíttatták, amely csak 2019-ben kezdődhetett újra, immár Little Island néven.

Végül a 2021 május végi megnyitás után a kritikák elapadtak, kiderült, hogy a betonerdő nemhogy nem károsítja a vízi életet, de ismét olyan halakat találtak a folyóban, amelyek korábban eltűntek a környékről, s a vadkacsák is visszatértek a mesterséges sziget mellett a vízből még kiálló régi facölöpök és az új betonoszlopok alkotta labirintus fura világába.

A parkba csak őshonos növényeket telepítettek, szám szerint 350 növényfaj 66 ezer egyedét, ezen belül 114 fát, köztük jónéhány örökzöldet, hogy a folyó felől érkező szél télen se csapjon a parkban sétálók arcába.

A gyep csodás, a fák között pedig már 18 méteresek is vannak

A gyep csodás, a fák között pedig már 18 méteresek is vannak
A szerző felvétele

Amfiteátrum a szigeten

A parkban több mint 540 méternyi ösvény kanyarog, kilátópontokkal, a lépcsőket pedig a környéken őshonos fából készítették. A gyepfelület tökéletes, a gyönyörű virágok ottjártamkor a tavasz teljes színpompájában tündököltek. A parkban egy amfiteátrum is helyet kapott, amelyben majd 700 fő férhet el a körkörös fapadokon.

Arra is figyeltek, hogy parkból a további építmények ne vegyenek el helyet, illetve ne zavarják a kilátást, a színpad összes háttér létesítményét a móló alatt alakítsák ki, és ezeket az egyik hídon keresztül lehet megközelíteni. A sziget központi terén 3500 ember pihenhet, s itt vannak a büfék is.

Az amfiteátrum a sziget legmagasabb pontjáról

Az amfiteátrum a sziget legmagasabb pontjáról
A szerző felvétele

Reggel 6 óra és éjjel egy között lehet a szigetre belépni, ráadásul ingyen, sőt a műsoros rendezvényekre sem kell pénzt kiadni, de ezeken időpontra szóló jegyekkel lehet csak részt venni.

A siker szemmel látható, alig lehetett a tömegben felkapaszkodni a sziget legmagasabb pontjára, a The Hill-re, ahonnan káprázatos, körpanorámás kilátás nyílik Manhattanre és a Hudson folyóra, távolabb pedig a Szabadság szoborra.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.