Szépirodalom nyolcféleképpen – adventi könyvajánló

Az emberi koponyákból emelt torony újabb részét tárták fel Mexikóvárosban
2020-12-13
25 éves a béke az országban, amely miatt kirobbant az első világháború
2020-12-15
Show all

Szépirodalom nyolcféleképpen – adventi könyvajánló

A közösségi média bűvöletében sokan visszariadnak mostanában a szépirodalomtól. Karácsonyi ajándékkönyv összeállításunk előtt, ezúttal irodalmi csemegéket ajánlunk, amelyek, amellett, hogy elgondolkodtatnak, élvezetesek is.

Telitalálat Andrei Makine francia-orosz író könyvének magyarított címe: Sorsszimfónia. Hó és vér kavarog a háborút és a sztálini idők viharait felidéző regény lapjain, a történet mégis elegánsan zengő irodalmi stílusban formálódik a szemünk előtt. Makine-nak egykor, egy szibériai, hóviharos vasúti utazás alatt beszélte el egy zongoraművész az életét. És az író mesterien tolmácsolja, mi mindent kellett átélnie a bolsevik rendszerrel szemben álló család sarjának a csataterek véres zűrzavarában, majd a sztálini „békeévek” alatt. Vajon mennyit képes elviselni egy ember? Lenyűgöző, katartikus történet.

Hó és vér kavarog a háborút és a sztálini idők viharait felidéző regény lapjain, a történet mégis elegánsan zengő irodalmi stílusban formálódik a szemünk előtt. Makine-nak egykor, egy szibériai, hóviharos vasúti utazás alatt beszélte el egy zongoraművész az életét.

Barnás Ferenc nagyívű családregénye, az Életünk végéig hőseinek a sokunkra jellemző mindennapi életeseményeket és dilemmákat kell kibírniuk. A könyv, hömpölygő áradatával ragadja meg az olvasót. A történetfolyam mindenfélét szállít, és a parton lerakja csillogó hordalékát. Jól esik felemelni és egyenként megvizsgálni a durva vagy fényesebbre csiszolt kavicsokat, a sorjázó szereplőket, figurákat. Ezer apró jellemrajz, élő és élvezetes párbeszéd, megannyi minitörténet, hely és érzület bukkan elő a kincsek között. Míg úszunk a családi árral, talán könnyebb megérteni, hogy a boldogságállapot, amit mindannyian keresünk, valahol éppen a napok folyamában rejtőzik.

Vigyázat, ez a könyv csak irodalmi ínyenceknek való! Aki ilyen csemegére vágyik, olvassa el Clarice Lispector A csillag órája című kisregényét. „Én nem vagyok értelmiségi, én a testemmel írok… Esküszöm, hogy ez a könyv szavak nélkül készül.” – már a kezdete is meghökkentő és a szerző valóban valahonnan belülről formálja a történetet. Szürrealista festőként veti papírra sajátos gondolat-alakzatait  és ezekből egészen egyedi módon áll össze egy szerelmi történet. Egy, a dzsungel mellől Rio de Janeiróba kerülő szegénysorsú fiatal lány, egy gépírókisasszony fellángoló és kihunyó élete villan fel, némi brazil társadalmi háttérrel. Az ukrán számazású brazil írónőt a portugál nyelvű irodalom egyik megújítójának tartották.

Totth Benedeket azonban minden magyar olvasónak muszáj megismernie. Azt, hogy ő a mai magyar prózaíró társadalom egyik legtehetségesebb tagja, azóta tudjuk, mióta megjelent Holtverseny című regénye, amelyről korábban mi is írtunk a Tudás.hu platformján. Az utolsó utáni háború című műve bár egészen más témájú és hangvételű, ugyanúgy döbbenetes hatást kelt. Apokaliptikus látomás egy kamaszfiú szemszögéből egy kiégett városban, egy meg nem nevezett háború után fel-feltörő gerillaharcokról, a szórványosan megmaradt emberek kétségbeesett menekülési és túlélési kísérleteiről. Füstölgő romok közül előugró katonák, ejtőernyős desszantosok ütköznek, a valóságos és a science fiction-elemek mesteri ötvözése nyomán a történetben egy percre sem lankad a feszültség.

Totth Benedeket azonban minden magyar olvasónak muszáj megismernie. Azt, hogy ő a mai magyar prózaíró társadalom egyik legtehetségesebb tagja, azóta tudjuk, mióta megjelent Holtverseny című regénye, amelyről korábban mi is írtunk a Tudás.hu platformján. Az utolsó utáni háború című műve bár egészen más témájú és hangvételű, ugyanúgy döbbenetes hatást kelt.

Bár itt is felidéződik a második világháború, valójában egy másik izgalmas világba visz Michael Chabon Pulitzer-díjas regénye, a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai. Az amerikai képregények születésének, aranykorának pezsgését idézi. A múlt század 30-as éveiben Európában éppen Hitler tör fel, Amerikában viszont akkortájt jelenik meg és lesz a fiatalok körében rettentő népszerű  Superman, Batman, Marvel kapitány és a többi szuperhős. A regényben, amely évtizedeket fog át, két tehetséges fiatalember kitalálja és óriási sikerre viszi Szabadulóművész képregény figuráját. Chabon bemutatja a két főszereplő életének személyes, drámáit is, ugyanakkor felvillant egy izgalmas időszakot, amikor a népszerű füzetek papírhősei afféle nemzeti hősökké váltak Amerikában, akár még Hitler ellen is harcba indultak. Szórakoztató családi és történelmi tabló.

A mai magyar rövidpróza egyik markáns alakjának, Szvoren Edinának sűrű, jelen idejű novelláiban is megjelenik a család, de egészen másképp. Ez itt nem Amerika, inkább a Balkán. A Nincs és ne is legyen című novellafüzér érzékeny írásainak tárgya rendszerint a kisember, az emberi kapcsolatok bonyolultsága, az egymásba kapaszkodás lehetetlensége. A jó ritmusú, gondosan felépített írásokban megjelenő világ akár reménytelennek is tűnhet, azonban a szöveget rendszerint humor szövi át, ami a történeteknek sajátos, fanyar ízt ad. Egy képzőművészeti hasonlat is ide kívánkozik: Szvoren Edina novellái, mint fekete tussal készített miniatúrák, úgy sorjáznak egymás után. Érdemes végig sétálni ezen a kiállítótermen.

A mai magyar rövidpróza egyik markáns alakjának, Szvoren Edinának sűrű, jelen idejű novelláiban is megjelenik a család, de egészen másképp. Ez itt nem Amerika, inkább a Balkán. A Nincs és ne is legyen című novellafüzér érzékeny írásainak tárgya rendszerint a kisember, az emberi kapcsolatok bonyolultsága, az egymásba kapaszkodás lehetetlensége.

Egy másik novelláskötet viszont azt bizonyítja, hogy a rövidebb írások merőben más stílusban is lehetnek nagyon élvezetesek. Jeffrey Archer az egyik legismertebb kortárs angol író. Váratlan fordulat című, magyarul most megjelent novelláskötete szórakoztató szövegek gyűjteménye. A szerző mellesleg egy angol lord, stílusa is elegánsan könnyed, ám a történeteiben végig ott bujkál valamiféle csibészség, átsüt a személyisége. A konzervatív politikusként is szép karriert befutott Archer ugyanis több botránynak is hőse volt már Angliában. És a lordok fenegyereke írt már választási visszaélésekről, műkincslopásról, de megjelentetett kémhistóriát és nagyívű, fordulatokban bővelkedő családregényt. Ez a „vágott vegyes” is olvasmányos, szellemes, van benne például groteszk apa-fiú történet, vagy éppen egy tökéletes gyilkosság, sajátos poénnal fűszerezve.

A humor egészen más alakban mutakozik Romain Gary magyarul most újra megjelent, Előttem az élet című regényében, amelyet a francia író Emile Ajar álnéven tett közzé, és a közvélemény csak sok évvel később tudta meg, hogy ki is rejtőzött a név mögött. Már az alaphelyzet tragikomikus.

A humor egészen más alakban mutakozik Romain Gary magyarul most újra megjelent, Előttem az élet című regényében, amelyet a francia író Emile Ajar álnéven tett közzé, és a közvélemény csak sok évvel később tudta meg, hogy ki is rejtőzött a név mögött. Már az alaphelyzet tragikomikus. Rosa mama párizsi otthonában, némi pénz fejében, az utcán strichelő kurvák gyerekeire vigyáz, amíg az édesanyák mindennapi kenyerüket keresik. A történetet Momo, az egyik gyerek meséli, egyes szám első személyben. Fergetegesen vicces és szókimondó szövegelésén keresztül azonban nagyon is kemény dolgoknak vagyunk tanúi. Az öt-tízéves gyerekek korán ismerkednek az őket körülvevő utcavilág vastörvényeivel, a nélkülözéssel, szeretetlenséggel. A teljességgel össze nem illő pár, Momo, a tízéves arab kisfiú, akiért soha senki nem jön el, hogy hazavigye, és a magányos zsidó öregasszony végül csak egymásba tudnak kapaszkodni… „Együltőhelyes” olvasmány, utána ajánlott megnézni a most elkészült olasz filmváltozatot is, amelyben a filmvászonra sok év után visszatért Sophia Loren alakítja Rosa mamát.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?