Tíz nap múlva Biden-Trump vita a CNN-en – Szabályok

Földcsuszamlásszerű változás lehet Nagy-Britanniában
2024-06-16
Vízi játszótéren nyitott tüzet egy férfi az USA-ban, gyerekeket is megsebesített
2024-06-16
Show all

Tíz nap múlva Biden-Trump vita a CNN-en – Szabályok

Kevesebb mint két hét van hátra a 2024-es választási ciklus első elnökjelölti vitájáig, és a CNN további részleteket közölt a Trump és Biden kampánystábja által is elfogadott szabályokról.

A vita, amelynek házigazdái Jake Tapper és Dana Bash, a CNN munkatársai lesznek június 27-én Atlantában, a 2024-es kampány első személyes erőpróba lesz Joe Biden elnök és elődje, Donald Trump volt elnök között.

Mindkét jelölt elfogadta a csatorna meghívását, és beleegyezett a vita szabályaiba és formátumába, amit a csatorna a kampánystáboknak már májusban megküldött.

A 90 perces vita a csatorna szerint két reklámszünetet tartalmaz majd, és a kampánystábok ez idő alatt nem léphetnek kapcsolatba a jelöltekkel.

Mindkét jelölt beleegyezett, hogy egy pódiumon jelenjenek meg, és a pódiumhelyzetüket pénzfeldobással határozzák meg.

A vita során a mikrofonok el lesznek némítva, kivéve azt a jelöltet, aki épp beszél. Bár a színpadon nem lehetnek kellékek vagy előre megírt jegyzetek, a jelöltek kapnak egy tollat, egy jegyzettömböt és egy üveg vizet.

A vita egyes elemei – többek között a stúdióközönség hiánya – eltérnek a korábbi vitáktól. De ahogy a múltban is, a moderátorok “minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak majd az időzítés betartatására és a civilizált vita biztosítására” – írja a csatorna.

Ahhoz, hogy a CNN szerint a jelöltek megfeleljenek a vitára való jogosultság feltételeinek, az amerikai alkotmány II. cikkének 1. szakaszában foglaltaknak kell megfelelniük az elnöki tisztség betöltéséhez. Biden és Trump is megfelel ezeknek a követelményeknek, akárcsak Robert F. Kennedy Jr., Cornel West és Jill Stein, akik nem a nagyobb pártok színeiben indulnak.

A résztvevőknek hivatalos jelölési nyilatkozatot is be kell nyújtaniuk a Szövetségi Választási Bizottsághoz. Ezt mind az ötük megtette.

Minden részt vevő vitapartner elegendő számú állami szavazólapon kell szerepelnie ahhoz, hogy elérje az elnökség elnyeréséhez szükséges 270 elektori szavazat küszöböt, és legalább 15%-ot kell kapnia a regisztrált vagy valószínű szavazók körében végzett négy külön országos felmérésben, amelyek megfelelnek a CNN jelentési szabványainak. A CNN, ABC News, CBS News, Fox News, Marquette University Law School, Monmouth University, NBC News, The New York Times/Siena College, NPR/PBS NewsHour/Marist College, Quinnipiac University, The Wall Street Journal és The Washington Post által támogatott közvélemény-kutatások megfelelnek ezeknek az előírásoknak.

Bár Kennedy esetében nem lehetetlen, de kevésbé valószínű, hogy Bidenen és Trumpon kívül más jelöltek is megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.