Vitát váltott ki a doktorátust szerző első nőnek állítandó szobor Olaszországban

Fertőző betegségektől szenvedtek az ókori Jeruzsálem előkelőségei
2022-01-04
A szleng, amelyet Müller Cecília tett ismertté
2022-01-05
Show all

Vitát váltott ki a doktorátust szerző első nőnek állítandó szobor Olaszországban

Vitát váltott ki az észak-olaszországi Padovában az a javaslat, hogy Elena Cornaro Piscopiának, az első nőnek, aki doktori címet szerzett a világon, szobrot állítsanak a város főterén, ahol csak neves férfiak szobrai állnak.

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia 1678-ban szerzett filozófiai doktorátust a Padovai Egyetemen. Neki azonban nem állítottak szobrot a padovai Prato della Valle téren – Olaszország legnagyobb terén -, ahol olyan jeles történelmi személyiségek kaptak emlékművet, akik vagy a városból származtak, vagy kapcsolatban álltak vele.

A The Guardian cikke felidézte, hogy eredetileg 88 szobor díszítette ellipszis alakú teret. A szobrok egytől egyig híres férfiaknak, köztük Galileo Galilei csillagásznak, Antonio Canova szobrásznak és több pápának állítanak emléket. A velencei dózséknak emelt 10 szobrot Napóleon hadserege megsemmisítette, miután elfoglalta a Velencei Köztársaságot. Ezek közül nyolcat később obeliszkekkel helyettesítettek, míg két talapzat üresen maradt.

Bár a Padovai Egyetemen felállítottak egy szobrot Piscopia tiszteletére, két városi tanácsos felvetette, hogy a Prato della Valle egyik üres talapzatán is legyen szobra. Javaslatuk azt követően született, hogy egy országos felmérésből kiderült: az ország közterületein felállított, olasz személyiségeket ábrázoló szobrok közül mindössze 148-at szenteltek nőknek.

A javaslat azonban vitát váltott ki, az ellenzők szerint Piscopia szobra

nem illeszkedne a tér történelméhez.

Carlo Fumian, a Padovai Egyetem történészprofesszora szerint

drága és bizarr

az ötlet, amely

divatos ugyan, de kulturálisan nem következetes.

A műemlékek mozgatása, mintha legók lennének, veszélyes és értelmetlen játék

nyilatkozta az Il Mattino di Padova című helyi lapnak. Hozzátette: egy új szobor felállítása helyett az egyetemen található szoborra kellene felhívni az emberek figyelmét.

Davide Tramarin művészettörténész szerint a két üres talapzatnak úgy is kellene maradnia, mivel a Napóleon csapatai által okozott pusztítást jelképezik.

A város kulturális örökségvédelmének egy illetékese pedig úgy vélte: a téren inkább egy másik, az utóbbi idők történelméhez kötődő nő szobrát kellene felállítani.

A Guardian cikke egy helyi újságíró véleményét is idézte, aki úgy fogalmazott:

megdöbbentő, hogy már a javaslat is ekkora vitát váltott ki.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: meglepő, hogy Piscopia szobra nincs ott a téren, miközben több, kevésbé fontos férfié ott állhat.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.