70 éves lett a világ egyik legbefolyásosabb asszonya

11 embert tartóztattak le a Moszkvai terrortámadás miatt
2024-03-23
A hazai szállodai szakma doyenje komoly titkok tudója
2024-03-24
Show all

70 éves lett a világ egyik legbefolyásosabb asszonya

Oprah Winfrey amerikai médiaszemélyiség, producer a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én. MTI/EPA/Allison Dinner

Egy 14 éves, afro-amerikai lányt szexuálisan zaklatnak, testvérei rendszeresen megerőszakolják, teherbe esik, a baba pár hét múlva meghal. Nyomor, kiszolgáltatottság, tragédiák. Ma ő Amerika egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embere, aki idén lett 70 éves. Az első fekete bőrű milliárdos nő Amerika történetében. A Harvard Egyetem díszdoktora és nincs olyan díj, amelyet ne nyert volna már  el.

Oprah Winfrey (eredeti nevén: Orpah Gail Winfrey) Kosciusko városában született (biztos sok volt arrafelé a lengyel bevándorló) , Mississippi államban, 1954. január 29-én.

Oprah Winfrey amerikai médiaszemélyiség, producer a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én.

Oprah Winfrey amerikai médiaszemélyiség, producer a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én.
MTI/EPA/Allison Dinner

Elindul a  talkshow negyedszázados sikerszériája

Hogyan lett belőle az egyik legismertebb amerikai televíziós műsorvezető, színésznő, producer, üzletasszony?

Élete filmre kívánkozik, bár sokan túl drámainak és érzelmesnek találnák.

Az igazi hírnevet a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show hozta meg számára 1986-ban, amely példátlanul hosszú szériát ért meg, negyedszázadon keresztül szórakoztatta az amerikaiakat.

A műsorába bekerülni mindig egyenlő volt a sikerrel, a hírnévvel, a beérkezettséggel. Sokmillió dolláros reklámpercek biztosították a rekord bevételt, ahányszor csak leültette maga mellé az interjú alanyokat. De ez csak a karrierjének az egyik – bár a legsikeresebb – állomása volt.

Sokan úgy gondolják, mégsem teljesen kerek az élete, hiszen nincs gyermeke. Oprah elárulta, saját döntése volt, hogy utódok nélkül élje az életét.

– Ha lennének gyerekeim, gyűlölnének. Egy Oprah jellegű műsorban terítenék ki a szennyest rólam – mesélte a Hollywood Reporter nevű magazinnak.

Tizenévesen megerőszakolják a testvérei, a baba meghal

Bizonyára szörnyű gyermekkora is befolyásolta ebben a döntésében.

Eredetileg Nem Oprah, hanem Orpa szerepel a születési anyakönyvi kivonatában, amely bibliai név. Anyja cselédként, apja bányászként dolgozott. Nem voltak házasok. Oprah akkor született, amikor apja a hadseregben szolgált. Anyja hamarosan Milwaukee-ba menekült, lányát a nagymamájánál hagyva, aki valójában Oprah-t nevelte.

Hat éves korában a gyermek újra találkozott anyjával, ezzel elkezdődött Oprah életének legszörnyűbb időszaka. Saját testvérei, nagybátyja és ismerőseik többször megerőszakolták. 14 éves korában terhes lett. A gyermek, amint az a tizenéves anyák esetében gyakran megesik, idő előtt született, és hamarosan meghalt.

A baba halála után végleg elköltözött anyja házából, hogy Nashville-ben az apjával éljen, aki addigra bányászból fodrász lett. Az apa megértette az oktatás fontosságát, és szigorú volt a lányával, aki már az iskolában megcsillogtatta sokoldalú tehetségét.

Szavaló és szépségversenyeket nyert

Mi több, osztályában az egyik legjobb volt. Az iskolában elnyerte a legnépszerűbb diák címet, és első lett a tanulmányi – közte szavalási – versenyeken, ami elősegítette, hogy 1971-ben egyetemre mehessen. Akkor nem tudott rögtön lediplomázni – egy pont hiányzott hozzá. De később visszatért a felsőfokú tanulmányokhoz, és 1987-ben megszerezte a diplomát.

Oprah nemcsak okos volt és kiválóan tudott beszélni, hanem gyönyörű is. 1972-ben megnyerte a Black Miss Nashville szépségversenyt, majd a Black Miss Tennessee szépségverseny lett, és részt vett a Black Miss America megmérettetésen is. (Ami furcsa lehet egy nem amerikai számára – de a fekete bőrű nőknek külön rendeztek efféle vetélkedőket.)

Már tizenévesen elkezdett dolgozni, először egy Nashville-i rádióállomásnál. Nem sokkal később, 19 éves korában a helyi WLAC tévé műsorában tűnt fel, amely a CBS hálózathoz tartozott. Forradalmi lépés volt ez a televíziózás világában, ugyanis a csatorna történetének legfiatalabb hírszerkesztője, és első, fekete bőrű hírműsor-vezetője lett.

Megtalálja a saját műfaját

Rá pár évre már az ABC csatorna Baltimore-i műsorának híradósa. Egy évvel később ott hagyta ezt az állást, mivel úgy vélte, hogy a másodpercekre meghatározott formátum túlságosan korlátozza. 1978-ban kezdett közeledni igazi műfajához, a People Talking reggeli beszélgetős műsor társházigazdájaként.

A vendégekkel való nyílt, nyugodt, humoros kommunikáció stílusát Oprah az évek során fokozatosan tökéletesítette. Ez tette lehetővé számára, hogy 1984-ben elindítsa saját show-ját Chicagóban. Bár az első adás szerinte szörnyű volt, ez hozta meg igazi népszerűségét. Néhány hónap múlva a nézettségi lista utolsó helyéről az elsőre ugrott. Ezzel elindult a világsiker felé.

Negyedszázad alatt az amerikai televíziózás jelképévé vált, számos díjat, köztük a legrangosabb tévés elismerést, az  Emmy-szobrot is többször elnyerte. A sztárok, politikusok, Nobel-díjasok és más hírességek szinte sosem mondtak neki nemet, ha meghívta őket, akkora a műsor nézettsége.

Mint üzletasszony is kirobbanóan sikeres

Már 1986-ban megalapította saját cégét, a Harpo Productions-t (amiről könnyű kitalálni,  hogy a keresztneve visszafelé írva) majd azonnal eladta a műsorjogokat az ország tévécsatornáinak. Az első év végére a show-t 120 csatorna sugározta,  és 125 millió dollárnyi bevételt fialt, maga Oprah pedig 30 millió dollárt keresett vele.

A Harpo gyorsan konglomerátummá nőtte ki magát, játék- és tévéfilmeket is elkezdtek készíteni, a médiabirodalom pedig saját magazinnal is bővült. 2011-ben, miután a műsort törölték, megalapította saját televíziós hálózatát, az Oprah Winfrey Network-öt.

Jelenleg a vagyonát 2,8 milliárd dollárra becsülik. Élő legenda, akinek komoly beleszólása van a politikába. Barack Obama egyik leglelkesebb támogatója volt, ami persze nemcsak rokonszenvről szólt, dollármilliókkal támogatta a kampányát. Egyes felmérések szerint egymillió plusz szavazót hozott Obamának.

Külön szó született a műfajára: egy időben a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, a The Wall Street Journal a műsorvezető őszinteségét, érzelmességét és empatikus képességét  – új fogalommal – Oprifikációnak nevezte

Kérdéseivel befolyásolta a húsipar profitját is

Harminc évvel ezelőtt Oprah bekerült az Akadémia Hírességek Csarnokába, és 2018-ban ő lett az első fekete nő, aki megkapta a Cecil B. DeMille-díjat a Hollywood Foreign Press Association-től. 2005-ben a Forbes magazin Oprah Winfrey-t a világ egyik legbefolyásosabb nőjének nevezte, akárcsak később a Time és a CNN.

A közvéleményre gyakorolt hatása óriási: 1996-ban az Egyesült Államokban mindenki félt a kergemarhakórtól, több mint 1,5 millió állat levágására kényszerültek. Oprah meghívta Howard Lymant, egy marhatenyésztőből lett vegetáriánust a műsorába, hogy megvitassa a húsipar ellentmondásos gyakorlatát.

A műsor során Oprah megkérdőjelezte Lyman számos állítását, beleértve azt az állítást is, hogy a veszettség ugyanolyan fertőző lehet, mint az AIDS. Egy ponton azonban elismerte, hogy a történetei után nem valószínű, hogy valaha is hamburgert fog venni.

Ez a mondat önmagában elég volt ahhoz, hogy az amerikai húseladások a mélybe zuhanjanak. A marhahús ára két egymást követő héten jelentősen esett a műsor hatására, méghozzá tízéves mélypontra. A feldühödött vágóhíd-tulajdonosok 10,3 millió dollárra perelték Oprah-t, de elvesztették a pert.

Könyvklubjával klasszikusokat is népszerűsít

Nemcsak a magazinpiacon, de a könyvek világában is óriási a hatása. Kiváló példa erre az Oprah Könyvklub, amely 1996-ban indult. Valahányszor Winfrey új könyvet ajánlott,  az rögtön bestseller lett. Ilyen volt John Steinbeck klasszikus regénye, az East of Eden, amely azonnal a listák élére ugrott.

Miután Oprah kommunikációs stílusát a vendégekkel más beszélgetős műsorok házigazdái is átvették, Winfrey bejelentette, hogy műsorának “különlegessége” a siker és az önfejlesztés történetei lesznek.

De ő sem hibátlan: etikai szempontból sok nagyon ellentmondásos pillanat van a karrierjében, állítja az online lap, és hoz rá rögtön egy példát.

1996-ban Dennis Rodman kosárlabda játékos jött  el a műsorába. A beszélgetés során megemlítette, hogy gyermekként félt a férfiaktól, ugyanakkor azt hitte, hogy meleg. Oprah ragaszkodott ehhez a megjegyzéshez, és többször vagy kétszer megkérdezte a játékost, hogy valóban meleg vagy biszexuális-e. De Rodman nem hagyta magát: kijelentette, hogy bármit megtehet, amit akar, és nem törődik mások véleményével.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.