Magyarország berendelte az USA nagykövetét, az elnök Orbánt minősítő kijelentése miatt

A fiatalok, akik nyertek a meseíró pályázaton
2024-03-12
Kifejezetten megnőtt az autisták száma
2024-03-12
Show all

Magyarország berendelte az USA nagykövetét, az elnök Orbánt minősítő kijelentése miatt

Washington, 2023. október 20. Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett rendkívüli televíziós beszéde közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. október 19-én. Biden a beszédében Ukrajna és Izrael támogatásának fokozása és az Egyesült Államok globális vezetõ szerepe mellett érvelt. MTI/EPA/Pool/Reuters/Jonathan Ernst

Magyarország nem köteles elviselni hazugságokat még az Egyesült Államok elnökétől sem, a kormány ezért bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden előző heti, Orbán Viktor kormányfővel kapcsolatos kijelentései miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezetőt az albán kollégájával közös sajtótájékoztatóján megkérdezték Joe Biden amerikai elnök azon megjegyzéséről,

miszerint Orbán Viktor kinyilvánította volna, hogy nem hisz a demokráciában.

Erre reagálva leszögezte:

Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől sem. Még akkor sem, ha az adott személy éppen az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

“Miután ez a hazugság elhangzott a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, a minisztériumba kérettük az Egyesült Államok nagykövetét, aki ma itt is volt, Magyar Levente miniszterhelyettes fogadta, és arra kértük a nagykövetet, hogy mutassa be nekünk az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök ezt mondta volna” – tájékoztatott.

“Nyilvánvalóan ilyen kijelentés nem hangzott el, ezért semmifajta érdemi választ nem tudtunk kapni” – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy rendkívüli mértékben megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat a nagykövet megnyilatkozatása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy “itt, Magyarországon mi diktatúrát építünk”, ugyanis ezzel nem a kormányt, hanem az országot sértik meg.

“Mert a miniszterelnök és a kormány nem egy véletlen sorsolás alapján vezeti ezt az országot, hanem az emberek döntése alapján. Négy választást nyertünk meg egymás után, és az emberek kijelölték a kormányzás irányát, amelyet mi végrehajtunk” – fejtette ki.

“Úgyhogy ez nagyon súlyos sértés, kikértük magunknak, bekérettük a nagykövetet, s ez a fajta amerikai elnöki, kormányzati, demokrata adminisztrációbeli gondolkodásmód súlyos teher a kétoldalú kapcsolatainkon” – fűzte hozzá.

A miniszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentéséről szólva, miszerint a magyar kormány nagyon veszélyes játékot játszik Oroszországgal, azt mondta, hogy ami veszélyes, az maga a háború, minthogy a harcokban emberek halnak meg, ráadásul az eszkaláció kockázata is fennáll.

“És mi nem szeretnénk, ha ez a háború továbbterjedne, mivel mi itt élünk a háború szomszédságában, és ha a háború továbbterjed, akkor annak mi a közvetlen veszélyeztetettjei lennénk. Ezért mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy béke legyen a szomszédban” – hangsúlyozta.

“A béke reménye szempontjából a Donald Trump elnökkel folytatott találkozó kifejezetten biztató volt” – vélekedett.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.