Hollandiában a bőrszínük és a vallásuk miatt éri leginkább diszkrimináció a külföldieket

Nézze meg a lakosság hány százaléka 65 év feletti és 15 év alatti
2024-06-17
Átszervezés az ingatlan.com-nál
2024-06-17
Show all

Hollandiában a bőrszínük és a vallásuk miatt éri leginkább diszkrimináció a külföldieket

A Hollandiában élő külföldiek számára komoly problémát jelent a diszkrimináció függetlenül attól, hogy hány éve élnek az országban, illetve hogy beszélnek-e hollandul vagy sem – írta a Dutch News hírportál saját kezdeményezésű felmérésére hivatkozva.

Az év elején végzett felmérésben 3374 ember vett részt, akiket arról kérdeztek, hogy érte-e őket vagy családtagjaikat, barátaikat diszkrimináció Hollandiában való tartózkodásuk során.

A válaszadók mintegy fele azt nyilatkozta, hogy a rasszizmust és a diszkriminációt személyesen tapasztalta meg, 43 százalék pedig azt, hogy szemtanúja volt a megkülönböztetésnek. A felmérésben résztvevők 68 százaléka szerint a rasszizmus és a diszkrimináció mérsékelt vagy súlyos problémát jelent Hollandiában.

A megkérdezettek 16 százalékának felhívták a figyelmét arra, hogy “nem kellene Hollandiában élnie, ha nem beszél hollandul”, 15,4 százalék pedig arról számolt be, hogy egyesen felszólították őket, hogy távozzanak az országból. A válaszadók 15 százaléka “kívülállónak” érzi magát Hollandiában, 12 százalék meg azt tapasztalta, hogy több esetben megtagadták tőlük a segítségnyújtást, mert nem beszélnek hollandul. A felmérésből kiderül, hogy az újonnan érkezettek és a huzamosabb ideje Hollandiában élők tapasztalatai alig különböztek egymástól, és azokat is éri megkülönböztetés, akik már beszélik a holland nyelvet.

A diszkriminációs esetek fele az utcán vagy a munkahelyen történt, de a megkérdezettek 9 százalékának hivatali ügyintézés során is akadtak ilyen jellegű problémai, továbbá tapasztaltak megkülönböztetést vendéglátóhelyeken és üzletekben is.

A diszkrimináció a munkakeresés során is problémát jelenthet, mivel több válaszadó is megjegyezte, hogy azért utasították el őket, mert nem beszéltek elég jól hollandul, vagy nem holland egyetemen végeztek, miközben a pályázati kiírás szerint ez nem lett volna követelmény az állás betöltéséhez.

A megkérdezettek 16 és 12 százalékát a bőrszínük, illetve vallási hovatartozásuk miatt érte megkülönböztetés.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.