Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút

Fotó – lezárták a rakpartokat az árhullám miatt
2023-12-25
A szaloncukor ma is az ünnep része – Már Jókai is kóstolta
2023-12-25
Show all

Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút

Sderot, 2023. október 8. Izraeli tank halad déli irányba Szderót közelében 2023. október 8-án. Elõzõ nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál. MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud frakcióülésén.

Beszámolt arról, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott. “Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig!” – mondta. “Hosszú küzdelem lesz, amelyhez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra van szükségünk” – tette hozzá a kormányfő.

Az izraeli pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani, és költsége jelentősen növelni fogja az államháztartás hiányát. A háború költsége 2024-ben legalább 50 milliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábban előre látottnál, és a költségvetési hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra fog nőni. Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be.

A pénzügyminisztérium 19 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei negyedik negyedévben a harmadikhoz képest, és az évi növekedés az eredetileg 2,5 százalékosra prognosztizáltról várhatóan 2 százalékosra esik vissza idénre vonatkozóan. Jövőre már csak 1,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az elhúzódó háború miatt.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.