Különleges karácsonyi könyvcsemegék egyedi válogatásban

Ezek voltak a legzűrösebb pesti mulatók a Monarchia idején
2020-12-20
Az ősemberek átaludhatták a kemény teleket egy új elmélet szerint
2020-12-21
Show all

Különleges karácsonyi könyvcsemegék egyedi válogatásban

A Tudás.hu karácsonyi könyvajánlatában nem a képzőművészeti album-szakácskönyv-önsegítő kiadvány szokásos körét járjuk be. Tizenegy különleges, egyedi kötetet válogattunk tizenegyféle műfajból, és ezekkel a könyvekkel, reményeink szerint, a család legkülönbözőbb ízlésű és igényű tagjainak lehet majd örömet szerezni.

A tudományos-fantasztikus irodalom kedvelői élvezettel forgathatják Az év legjobb science fiction novellái 2020 című gyűjteményes kötetet. De nem csak ők. Jonathan Strahan kiváló összeállítása elképesztő történeteket tartalmaz, bárkit lenyűgözhet. A tengerek mélyétől a távoli csillagokig röpül az ember, miközben szédületesen új anyagok, szerkezetek, biológiai és mesterséges tudások, kapcsolatok és érzületek kábítják. Ilyen lesz az emberiség jövője?- töprengünk olvasás közben. Reményt keltő, hogy a vibráló feszültség és a fenyegető történések  között felvillanó jövőnek, mégsem a sötétsége, inkább izgató különössége borzongat.

Ha nem vagyunk sznobok, azoknak a családtagoknak is igyekszünk a saját igényeik szerint örömet szerezni, akik a könnyed, romantikus olvasmányokat kedvelik. Ebben a műfajban minőséget jelentenek az amerikai Nicholas Sparks könyvei. Bizonyára sokan emlékeznek a Szerelmünk lapjai című regényére, a könyv is és a belőle készült film is világsiker lett. A Visszatérés című legújabb regényében is minden „kellék” megvan, hogy szórakoztató olvasmány váljék belőle: egy Afganisztánban megsebesült, lelkileg még gyógyulófélben lévő, fiatal férfi, egy magába fordult kamaszlány, egy szép és titokzatos seriff-helyettesnő, na, és háttérben az amerikai kisváros. A feltámadó érzelmek és a cselekményszálak összekuszálódnak, ennek következtében az olvasóra egy izgalmas nyomozás és némi kétség vár, majd….. No, csak nem fogom a végső fordulatot elárulni?!

Ha nem vagyunk sznobok, azoknak a családtagoknak is igyekszünk a saját igényeik szerint örömet szerezni, akik a könnyed, romantikus olvasmányokat kedvelik. Ebben a műfajban minőséget jelentenek az amerikai Nicholas Sparks könyvei. Bizonyára sokan emlékeznek a Szerelmünk lapjai című regényére, a könyv is és a belőle készült film is világsiker lett.

Heyerdahl machetével

Tudták, hogy a kiváló etnográfus, Thor Heyerdahl a machete, szigony, szektáns, rádióvevő, fényképezőgép, mentőláda és számos egyéb nélkülözhetetlen tárgy mellett egy gitárt és egy papagájt is magával vitt a Kon-Tiki expedícióra? Ez Ed Stafford lenyűgöző gyűjteményes kötetéből, a Felfedezők enciklopédiájából derül ki. A szerző, aki maga is bátor kutató, ebben a pazar kiállítású könyvben az emberiség huszonöt legjelentősebb expedícióját mutatja be képpel-szöveggel. Ámuldozhatunk például Scott kapitány, illetve Amundsen halált megvető déli-sarki felfedező útjain, az Everest meghódításán, Cousteau kapitány tengeralatti expedícióján vagy Fjodor Konyuhov léggömbön megtett világkörüli útján. A legendás utazókat és expedícióikat egy sajátos szemszögből is megismerhetjük, a ragyogó eredeti felvételek mellett képes összeállítások mutatják be, milyen speciális felszerelésekkel készültek az ismeretlenbe.

Tudták, hogy a kiváló etnográfus, Thor Heyerdahl a machete, szigony, szektáns, rádióvevő, fényképezőgép, mentőláda és számos egyéb nélkülözhetetlen tárgy mellett egy gitárt és egy papagájt is magával vitt a Kon-Tiki expedícióra? Ez Ed Stafford lenyűgöző gyűjteményes kötetéből, a Felfedezők enciklopédiájából derül ki. A szerző, aki maga is bátor kutató, ebben a pazar kiállítású könyvben az emberiség huszonöt legjelentősebb expedícióját mutatja be képpel-szöveggel.

A tanulás tanulása. Úristen, ilyen című könyvet kapok ajándékba? Dögunalom – sóhajthat fel kamasz ivadékunk. Ne hagyjuk annyiban, mert nagyon téved. A Barbara Oakley mérnöktanár, Terrence Sejnowski, agyszakértő és segítőjük, Alistair McConville pedagógus által írt kötet szórakoztató és igen csak hasznos. A szerzők több millió diákkal foglalkoztak már e tárgyban egy hatalmas on-line tanfolyam keretében, és ezeknek a tapasztalatoknak sűrített, izgalmas változatát adják most közre nyomtatásban. Amellett, hogy  vicces és szemléltető magyarázatokból érthetjük meg, hogy az agyunkban a neuronok az információ átadásakor hogyan építenek „elmeláncsort”, rengeteg nagyon konkrét , mindennapi tanulási tanácsot is kapunk. Képséta, elmepalota technika, Pomodoro módszer, memóriastratégia – izgató új fogalmak és javaslatok röpködnek, s az alkalmazásuk során egyszer csak észreveszi az ember, mennyivel gyorsabban tanul. Persze arra is rájön, hogy érdemes az egész tanulás-projektet mindig könnyedén venni.

Frannyvel, a bájos és tehetséges színészjelölttel New York dzsungelében találkozunk. Lauren Graham, a Szívek szállodája című televíziós sorozat népszerű sztárja ezúttal regényíróként tündököl. Az Egy nap talán című könyvében feltehetően benne van mindaz a vágyakozás, felbuzdulás, reménykedés és csalódás, amit maga is átélhetett, amíg sikeres színésznő vált belőle. A stílusa üde és friss, leírásai és párbeszédei mulatságosak. Hősnője megejtő emberi fejlődéstörténete során együtt bukdácsolunk vele a napi felszolgálói munka, a meghallgatások, szerepkezdemények és kusza szerelmi kapcsolatok változó színterein. Nagyratörő álmokat kergető családtagoknak tanulságos olvasmány.

Sofi Oksanen A kutyafuttató című új regénye unikum a karácsonyi könyvpiacon. Feszültséggel teli thriller, ugyanakkor kétségbeejtő emberi-társadalmi tragédiák realista ábrázolása. A finn-észt írónőtől már megszoktuk, hogy regényeiben a leigázott balti államokban, illetve az egykori Szovjetunió területén élő emberek keserves sorsát mutatta be, ez az újabb regénye azonban azért is érintheti meg a magyar olvasót, mert nagyon közel van mai életünkhöz. Hősei ukrán modellek, akiknek a testét kihasználták, megvették, hogy béranyaként szolgáljanak külföldi meddő házaspárok gyermekvágyának kielégítésére.  Az író mesterien cikázik térben és időben, a nők menekülnek, s ahogy kibomlik a történetük, kirajzolódik mögöttük az ukrán forradalom és a maffia könyörtelen világa.

Tarantino útja a sikerig

Tarantino speciális hollywoodi márka. Rendezői pályája kezdetén, különös humorral fűszerezett véres, mondhatni mészárlásos filmvilágát döbbenten fogadta a közönség. Sokan megigézve, mások iszonyodva nézték, de senki sem maradt közömbös iránta. És csakhamar óriási rajongótábora alakult. Ian Nathan, filmes újságíró Quentin Tarantino  Hollywood brigantija című, nagyon attraktív  és  pezsdítő könyvében először végig vezeti az olvasót Tarantino  zűrös ifjú évein, és bemutatja útkereső botladozásait. Majd izgalmas leírások, sztorik és remek képek segítségével, megismerhetjük pályája alakulását, filmjeinek mindig bonyolult keletkezéstörténetét. A szédítő csúcsok és hullámvölgyek után a szerző (és az olvasó is) kíváncsian várja, vajon a meghökkentő látásmódú filmrendező merre indul majd tovább…

Cristiano Ronaldo mutatja meg a kapura lövés technikáját, Alisson Becker a jó kapus védelmi taktikáját, de a lelkes ifjú focirajongók Kylian Mbappé labdakezelési bűvészkedését, Neymár szupertrükkjeit és sok másik ragyogó futballista érvényes focis tanácsait is megismerhetik a Futballtrükkök szupersztárok című pompás képes albumból. A Rob Colson által írt könyvet gyerek és amatőr focista egyaránt haszonnal forgathatja, mert a világ legkedveltebb labdajátékának szinte minden elemét – a szabályoktól a cselen és a szögletrúgáson át az emberfogásig – könnyed, érthető stílusban tárgyalja, szemléltető fotók, rajzok és szöveges magyarázatok segítségével. „Tanuld meg, hogyan csinálják a profik!”- buzdít a címlap, és lehet, hogy ezzel a menő ajándékkönyvvel talán éppen a jövő egyik nagy magyar futballistájának kedveskedünk.

Cristiano Ronaldo mutatja meg a kapura lövés technikáját, Alisson Becker a jó kapus védelmi taktikáját, de a lelkes ifjú focirajongók Kylian Mbappé labdakezelési bűvészkedését, Neymár szupertrükkjeit és sok másik ragyogó futballista érvényes focis tanácsait is megismerhetik a Futballtrükkök szupersztárok című pompás képes albumból.

A megveszekedett színházrajongó családtagot talán rábírhatjuk, hogy végre az élvezetei mögé is nézzen. Andreas Kotte, a Berni Egyetem Színháztudományi Intézetének professzora Színháztörténet – Jelenségek és diskurzusok című kötetében tudományos alapossággal, és egy csöppet sem szokványosan vezeti végig az olvasót a teatralitás szín(e)változásain. Történelemi ábrázolás és szellemtörténeti kalandjárat ez a könyv, miközben a szcenika változásai, és sajátos társadalmi felfogások ütközései is felvillannak egy-egy kimerevített korképben vagy esettanulmányban. Az ókortól egyebek mellett Goethe szabályain, a rendezői színházon, a performance mai arculatváltásán át, a média országlásáig jutunk. Nem könnyű olvasmány, de rengeteg ismerettel, eredeti gondolattal jutalmaz.

A megszállott „gyökér”: Newton

És végül két „alma” a karácsonyi könyvajánlatok sorában. Az első Isaac Newton és az ő ismert almája… Florian Freistetter egy csöppet sem kíméli Newtont. Az osztrák csillagász és blogger Newton, az öntörvényű, gátlástalan, zseni című életrajzában bemutatja, hogy a tudós magánemberként mennyire elviselhetetlen alak volt.  Egoista, sértődékeny és intrikus, a szerző szerint egy „gyökér”. Mégis, ahogy egyre tovább jutunk ebben a szellemes, de nagyon hiteles könyvben, és megismerjük Newton egyes életeseményeit, a tudóstársakkal való kapcsolatait, különböző találmányait, meglepő módon valahogy minden gyengéje megbocsáthatónak tűnik. Mert legnyűgöző a tudósember kitartása és hajthatatlansága. Képes tűt szúrni a saját szemébe, hogy jobban megismerje a fény természetét? Megszállottan tanulmányozza az égitestek és a csillagok járását? Felfedezi a gravitációt? E tények mellett az emberi gyarlóságok valahogy eltörpülnek. De olvasni róluk nagyon szórakoztató.

Az osztrák csillagász és blogger Newton, az öntörvényű, gátlástalan, zseni című életrajzában bemutatja, hogy a tudós magánemberként mennyire elviselhetetlen alak volt.

A másik alma, Alma Mahler, a századfordulós Bécs ünnepelt asszonya, akiről az angol Cate Haste írt könyvet, Egy szenvedélyes élet címmel. A művelt, érzékeny lelkű dalköltő Alma több nagy művészt is elbűvölt szépségével, szenvedélyes lényével.  Felesége volt Gustav Mahlernek, később Franz Werfelnek, és a két kapcsolat között, számos más férfi mellett, Oskar Kokoschká-val és Walter Gropius-szal is viharos szerelmi viszonyt folytatott. Ebből a sodró lendületű életrajzi könyvből azonban kiderül, hogy Alma Mahler nem csak a mennyet, a poklot is megjárta, az élete tele volt tragédiával, s a fájdalmas árnyaktól igazából soha nem tudott szabadulni. Haste őszintén ábrázolja hősnője belső vívódásait, de bemutatja a híres férfipartnerek jellemét és a bonyolult kapcsolatokat is, miközben megjelenik a huszadik századi Európa társadalmi-politikai-vallási drámája is.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?