Mesterséges intelligenciával fejezték be Beethoven X. szimfóniáját
2021-10-03
2021-10-04
Show all

Őszi könyvajánló: különleges sorozatok

Ezúttal két figyelemre méltó könyvsorozatot ajánlunk olvasóinknak. A Poket könyveket és az Európa Kapszula Könyvtár köteteit. Kellemes külső, igényes tartalom, mindegyiket érdemes forgatni.

Poket könyvek

Bár a magyar kulturális élet gazdagon burjánzó, ebből a dús televényből is kiragyogó, üde és friss ág a Poket könyvek sorozata. 2018-ban találta ki és valósította meg Vecsei H. Miklós és csapata. A fiatal színész-író azóta is annyiféle izgalmas egyéb produkcióval száguldja végig az országot és a fogékony lelkeket, hogy fiatal kora ellenére, akár modern polihisztornak is tekinthető, de sikeres kulturális menedzsernek mindenképp. Az automatából (vagy online) megvásárolható, zsebben remekül elférő, finom tapintású kis könyvecskék kiadása afféle kultúrmisszió és nagyon is földi örömforrás egyszerre. Kortalan irodalmi értékeket mutat fel, ugyanakkor pezsdítően fiatal szellemű.

Némi eufemizmussal kijelenthető: valamennyi megjelent kötetük a maga nemében zseniális mű. Az egyéb hasznosságok mellett (például, mindegyik könyvecskéhez a szétnyíló lapokat ismét összefogó, ügyes és elegáns fekete gumiszalag tartozik), jó ötlet az is, hogy az egyes művekhez mindig egy ismert személyiség ír ajánlást, és az ő fényképe is ott csábít a borítón.

Néhány kötet a sorozatból:

Bár a magyar kulturális élet gazdagon burjánzó, ebből a dús televényből is kiragyogó, üde és friss ág a Poket könyvek sorozata. 2018-ban találta ki és valósította meg Vecsei H. Miklós és csapata. A fiatal színész-író azóta is annyiféle izgalmas egyéb produkcióval száguldja végig az országot és a fogékony lelkeket, hogy fiatal kora ellenére, akár modern polihisztornak is tekinthető, de sikeres kulturális menedzsernek mindenképp.

Weöres Sándor: A teljesség felé

Ha hozzáértők nem mutatják fel, kevesen tudtuk volna, hogy ez a nagyszerű költő már egészen fiatalon, Hamvas Béla által inspirálva, afféle „filozofikus füveskönyvet” is írt. Valódi életbölcsességeket, tanácsokat az örömteli, rugalmas, tiszta élethez. És nem a Parnasszus magasából néz le ránk, hanem szelíden, a Földön tekint körbe, intelmei a ma embere számára is megejtően aktuálisak.

John Lukacs: A huszadik század rövid története

Úgy érzem, az ismert, magyar-amerikai emigráns történész a magyar történetírás Cziffra Györgye. Sajátos látásmódú, erőteljes stílusban író tudós, aki – ahogy a nagyformátumú emigráns magyar zongoraművész – a produkció hevében soha nem félt „mellé ütni”. Nem érdekelte, ha voltak, akik nem értettek egyet valamely történészi értékelésével. A huszadik századi európai történelem súlyos eseményeiről is bátorkodott egyéni hangon megszólalni. Önállóan zengő véleményt fogalmazott meg, széles érzelmi skálán játszott, ma is érdemes olvasni.

Vlagyimir Szorokin: Morfofóbia

Azt gondolnánk, csak derék, vagy ellenszenves, de mindenesetre fokhagymaszagú Szerjózsák, meg Kuzma Jegoricsok tűnnek fel a szovjet, majd az orosz időket is elregélő kortárs orosz író bonyolult szövésű történeteiben. De nem. Szorokin úgy mesél, hogy a valóság olykor kibillen, újabb és újabb csavarokkal vágja fejbe az olvasót. Viszockij hevesen a húrok közé csap, a holttest szájából vér csordul, s a történetből posztmodern költőtalálkozó, netán meghökkentő iskolai szoft-pornó kerekedik.

Lackfi János: Dupla medve

Sajátos „közösségi” műalkotás ez a zseniális kötet: az olvasók javasoltak témákat, néhány mondatban megírták a maguk kis történetét, s Lackfi a „versgyárban” megalkotta belőlük a nőrímre végződő jambikus hétszótagost, a végig kitartott egyrímest, a modernet, a klasszikust, a felezőt, a párost vagy a feszes ritmusú szabadverset. Ilyen volt, olyan lett, ott van egymás mellett. Aki soha nem olvasott korábban verseket, annak is ajánlható ez a kötet, hiszen tele van humorral és áhítattal. Lackfi művészetében a legelképesztőbb témák, Kossuth növénygyűjteménye, az ernyővel fürdő nagymama, vagy a kemoterápia mellékhatásai körül is felsejlik a mindenség.

Stanislaw Lem: Solaris

Egyike az első modern science fiction-regényeknek. De annyira erőteljes, hogy benne van minden, ami egy jó sci-fire később is, azóta is jellemző. Rejtélyes történet-elemek, misztikus háttér, a szereplők tele vannak kétséggel, homállyal, a lelkükben zajló és külső, nagyon is kézzel fogható vívódással. És megjelenik benne az ember összecsapása a hatalmas erejű, földön kívüli ismeretlennel. Ma sem tudunk szabadulni e mestermű hatása alól, magával ragad.

Európa Kapszula Könyvtár

A Poket könyvek méretéhez képest, afféle kamasz nagyobb testvérnek tűnnek a könyvesboltok polcain az Európa Kapszula Könyvtár szintén nem túl nagyméretű kötetei. Pedig ők a fiatalabbak, az Európa Kiadó az idén indította útjára új sorozatát. Erőteljes Benetton színek, a címlapok szokatlan módon, fekvő téglalapként olvashatók.

A Poket könyvek méretéhez képest, afféle kamasz nagyobb testvérnek tűnnek a könyvesboltok polcain az Európa Kapszula Könyvtár szintén nem túl nagyméretű kötetei. Pedig ők a fiatalabbak, az Európa Kiadó az idén indította útjára új sorozatát. Erőteljes Benetton színek, a címlapok szokatlan módon, fekvő téglalapként olvashatók. A vagány külső mögött nagyszerű olvasmányok bújnak meg.A válogatás ügyes, talán az egy Üvöltő szelek kivételével nem azok a világhírű könyvek kerülnek bele a sorozatba, amelyek először jutnának az ember eszébe, ha nagy könyvsikerekre gondol. Ez a világot sajátosan láttató, speciális csemegék könyvtára, a magyar és világirodalmi különlegességeké.

Néhány kötet a sorozatból:

Kádár Erzsébet: Az utolsó őzbak

Meglehet, egy ilyen nevű írónőről mostanáig sokan nem is hallottunk. Ami valójában érthetetlen, mert kiváló elbeszélő és lélekábrázoló tollforgatóról van szó. Az ebben a kötetben található novellákban is érzékenyen tárja fel hősei cselekedeteinek mozgatórugóit. Kevesen tudták ilyen színesen, ugyanakkor kegyetlen őszinteséggel bemutatni a női figurákat, a huszadik századon átívelő női sorsokat, a háttérben kitáruló világot. A kritikusok Kádár Erzsébet prózáját Kosztolányiéhoz és Csáth Gézáéhoz mérik.

Markovits Rodion: Szibériai garnizon

Egy másik, a mai olvasóközönség számára feltehetően szintén kevésbé ismert sikerkönyv. Az erdélyi író-újságíró a huszadik század húszas éveiben egészen egyedi dolgot hozott létre, az első világháborúban fogságba esett katonák gyötrelmeit, mindennapi tapasztalatait írta le, valódi beszámolókra alapozva. A lazán összefűzött epizódokból és történetekből, a riportszerűség ellenére megrendítő mű lett – sokan egyenesen balladai mélységűnek tartják -, amely a megjelenés után viharos gyorsasággal vált bestsellerré.

Heinrich Mann: Ronda tanár úr

A két háború között világsikert aratott filmről, A kék angyalról viszont, amelyben Marlene Dietrich játszotta a főszerepet, bizonyára  sokan hallottak már. Nos, az a film Heinrich Mann-nak ebből az emblematikus regényéből készült, amelyben vitriolos erővel ábrázolja az emberi képmutatást. Főhőse ugyanis az erkölcsöket látszólag szigorúan óvja, ám belül valójában nagyon is élveteg tanár, aki feleségül vesz egy kacér táncosnőt, de később kihasználja őt és kisstílű bosszúállásból anarchiába taszítja egész városát.

Edgar Allen Poe: Arthur Gordon Pym, a tengerész

Tengeri kalandok, horror és lélekábrázolás – így foglalhatnánk össze Poe izgalmas művét. Elképesztő kalandokat élhet át a mai olvasó is. Harc az óceánnal, a kalózokkal, a parti primitív népekkel – és önmagunkkal. Mert mintha minden kalandot azért írt volna meg Poe, mert valójában az emberi lélek mélyére akart kalandozni. És tanúi lehetünk az irodalom talán első horror-dilemmájának is, amikor a hajótörés túlélői azzal szembesülnek, hogy borzalmas éhségüket csak egy módon csillapíthatják…

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához?

Szellemes és húsbavágó könyv, a sorozat egyik legkülönlegesebb „találmánya”, nagyon mai dráma- és komédiatár.  A kortárs török írónő apró történeteiben könnyed, szinte vidám nyelvezettel lő a szívünk közepébe. Azt bizonyítja be kétségbeejtően sikeresen, hogy a férfiak és a nők mennyire képtelenek békében élni egymással. Bármi történik is, biztos kézzel teszik tönkre a kapcsolatukat és egymást.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.